Akár ünnepi alkalomra is tálalható ez a pompás húsnapi főétel, aminek az egyik nagy előnye, hogy a család, de akár a vendégsereg sem jön rá, hogy lényegében a szétválasztás szabályai szerint készült. Magyarán, úgy tálalhatjuk egy vasárnapi ebédre, de akár egyéb ünnepségre is, hogy senki nem tudja meg, hogy mi épp fogyásban vagyunk.
Hozzávalók
A lazac-steakhez: 4 szelet lazac, tengeri só, citrombors, 1 evőkanál olívaolaj, 3-4 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj.
A sárgarépapüréhez: 3 sárgarépa, 5 dkg vaj, 1 kiskanál méz, só, citromhéj, kb. 1 dl forró tej.
A csicsóka-chipshez: 4 csicsóka, olaj a sütéshez.
A vegyes zöldsalátához: 1 tasak vegyes zöldsaláta (25 dkg), fél citrom, 1 mandarin, kb. 0,5 dl extraszűz olívaolaj, 2-3 dkg mandulapehely.
Elkészítése
1. A steakhez a lazacot megszórjuk tengeri sóval és citromborssal, majd sütésig állni hagyjuk.
2. A sárgarépapüréhez a répát megpucoljuk és vastag karikára vágjuk. A vaj felén enyhén karamellizáljuk a mézet, beleforgatjuk a sárgarépát, majd annyi forró vízzel töltjük fel, amennyi épp ellepi. Kevés sóval és egy darabocska citromhéjjal ízesítjük, majd puhára főzzük. Ha már puha, a levét leszűrjük, a citromhéjat kivesszük és késes aprítóban a maradék vajjal meg kevés forró tejjel habosra kavarjuk.
3. Amíg a sárgarépa fő, elkészítjük a salátát. Vagyis a vegyes zöldsalátát szűrőben átmossuk és jól lecsöpögtetjük. Kifacsarjuk a citrom és a mandarin levét, pici sót adunk hozzá, majd az olívaolajat vékony sugárban csorgatva a citrusfélék levéhez, egy kis habverővel selymes emulziót kavarunk. Az öntetet csak közvetlen tálalás előtt adjuk a salátához, akárcsak a mandulapelyhet, amit közben szép világosra pirítunk.
4. A csicsókát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk, levét leitatjuk, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.
5. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a hámozatlan, késlapjával ellapított fokhagymacikkeket, hagyjuk keveset pirulni, majd a fűszeres olajba fektetjük a lazacszeleteket. Ezzel egy időben hozzáadjuk a vajat is, majd a zsiradékkal locsolgatva mindkét felét megsütjük.
6. Tálaláskor tányérra tesszük a lazac-steaket, melléhalmozzuk a csicsóka-chipset és a vegyes zöldsalátát, illetve a sárgarépapürét.
Jó tudni!
• Figyeljünk a lazacra, hogy ne süssük túl, mert minél többet sütjük, annál szárazabb lesz!
• Sütéshez ne használjunk soha extraszűz olívaolajat! Erre tökéletesen megfelel a pogácsaolaj is, amit hőkezeléssel nyernek ki a hidegen sajtolt olívabogyók után maradó olívapogácsából.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése