Mindig mondtam, hogy az egykori egyszerű emberek sokkal egészségesebben táplálkoztak, mint a mai kor embere. Jó példa rá ez a végtelenül egyszerűen elkészíthető, hagyományos, Küküllő-menti leves, amit tökéletesen illeszkedik e-Mpszi táplákozási útmutatójába, mégis finom és tápláló. Az ínyencséget kolléganőm készítette, a Székely Konyha Magazin műsorában filmen is megnézhetitek, hogyan készül.
Hozzávalók
A leveshez: 1 csirke csontos részei vagy 0,5 kg csirkeszárny, 1 fej fokhagyma, só, bors, ecet.
A rántáshoz: 1 evőkanál libazsír, 1 evőkanál liszt.
A habaráshoz: 1 tojássárgája, 1 dl tejföl.
A leves színezéséhez: 1 reszelt sárgarépa, 1-2 evőkanál olaj.
Elkészítése
1. A csirke csontos részeit vagy a csirkeszárnyat hideg vízben főni tesszük. Ha felfőtt, leszedjük a habját, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagyma felét, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a csirkehús megpuhul.
2. Közben a libazsírból és a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük hideg vízzel, és amikor a hús már puha, a leveshez adjuk.
3. A reszelt sárgarépát az olajon megdinszteljük, egy edénybe tesszük, és kevés vizet öntünk rá, hogy kioldja a színanyagokat belőle, majd egy szűrőn keresztül a levesbe szűrjük. Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagyma másik felét is.
4. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, majd kevés forró levessel, és legírozzuk a levest.
5. Tálalás előtt kevés borsot szórunk rá, az asztalra pedig ecetet teszünk, hogy aki óhajtja, kedve szerint savanyíthassa a levest.
Jó tudni!
• A savanyú fokhagymás csirkeleves házi csirkéből igazán finom.
• Ha elfogy belőle a hús és csak a leve marad, félre lehet tenni tésztanapra és pirított kenyérkockával fogyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése