A különféle majonézes gombák kitűnő semleges ételek, amiket egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon. Figyeljünk azonban arra, hogy melyik napon, mivel fogyasztjuk! Húsnapon például kitűnő mártogatós lehet rántott husik mellé, de sajttal és semleges zöldségekkel is finom. Zöldségnapon kimondottan ajánlom paprika- és uborkaszeletekkel fogyasztva, de lehet mártogatni zellerszárral is, aki szereti. Tésztanapon fogyaszthatjuk akár kenyérrel is, figyeljünk viszont arra, hogy ne együnk meg ennek ürügyén egy tonna kenyeret! Tésztanapon is inkább a képen is látható fittness-kenyret javaslom.
Elkészítési idő: 40 perc. Ízletes, kenyérre kenhető finomság, amit akár reggelire, akár vacsorára fogyaszthatunk.
30-40 dkg szegfűgomba, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 kiskanál mustár, 0,5 dl tejföl, 1 kis fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, citromlé.
1. A szegfűgombát megpucoljuk, gyorsan átmossuk; a hagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.
2. A szegfűgombát kevés olajon, enyhén sózva a saját levében megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
3. A tojássárgából az olajjal és mustárral majonézt kavarunk, hozzáadjuk a tejfölt, kevés citromlével, sóval és borssal ízesítjük.
4. Az időközben kihűlt szegfűgombát a majonézhez keverjük, hozzáadjuk a hagymát és a petrezselyemzöldet, majd az egészet összekavarjuk. Ha szükséges sóval és borssal ízesítjük.
5. Ropogós fitness-kenyérrel és friss paradicsommal tálaljuk.
Jó tudni!
• Ugyanilyen finom saláta készíthető laskagombából, csiperkéből, sarlós tölcsérgombából, galambgombából is vargányából is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése