Hamarosan lesz finom, friss kertiparadicsomból készülő házi paradicsomlé, akkor érdemes elkészíteni ezt a végtelenül egyszerű, hagyományos paradicsomlevest. Érdekessége, hogy ez a leves - noha talán évszázadok óta főzik ebben változatban a Székelyföldön - pompásan illeszkedik az eMpszi táplálkozási tanácsadója szerinti ételekhez. Tésztanapon fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 25 perc. Gyorsan elkészíthető hagyományos leves, frissen készített paradicsomléből a legfinomabb.
Paradicsomleves: 0,5 l paradicsomlé, 1 sárgarépa, diónyi zeller, fél paprika, 1 kisfej hagyma, só, pici cukor, csapott evőkanálnyi liszt, 1-2 evőkanál olaj.
Galuska: 4-5 evőkanál liszt, 1 tojás.
1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát és a paprikát apró kockára-, a sárgarépát és a zellert nagyobb kockára vágjuk.
2. Az előkészített zöldségeket kevés olajon megdinszteljük; ha a zsírjára sült, megszórjuk liszttel, és kavargatva még egy-két percig tovább pirítjuk.
3. Felengedjük kevés vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket.
4. Ez alatt elkészítjük a galuskát: a lisztet a tojással összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy sem túl kemény, sem túl lágy, kanállal könnyen formázható masszát nyerjünk.
5. A galuskatésztát forró levesbe mártott kanállal, vagy nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a fővő levesbe.
6. Ha megfőtt a galuska, tálalhatjuk a levest. Tálaláskor adhatunk mellé cukrot.
Jó tudni!
• A galuska akkor főtt meg, ha feljön a fővő étel tetejére.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése