Ez is egy egyszerű és nagyszerű leves, amit szintén sok családban főznek a Székelyföldön. Két féle változata ismert, a böjtös - ami a képen is látható - illetve a füstölt szalonnapörcös változata. EMpszi táplálkozási tanácsadója szerint mindkettőt tésztanapon fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 25 perc. Egyszerű és nagyszerű, épp ettől jó ez a leves.
4-5 burgonya, maréknyi lebbencstészta, 1 fej hagyma, 1 dl tejföl, kevés olaj, pirospaprika, só, bors, ízlés szerint.
1. A burgonyát és hagymát meghámozzuk, megmossuk; a hagymát apró-, a burgonyát nagy kockára vágjuk.
2. A burgonyát bő vízben odatesszük főni, közben sózzuk.
3. Ez alatt a lebbencstésztát kevés olajon világosra pirítjuk és a fővő leveshez adjuk.
4. Amíg a lebencstésztával fő a leves, olajat hevítünk és megpirítjuk benne a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával és berántjuk vele a levest.
5. Tálaláskor tejfölt és borsot adunk mellé.
Jó tudni!
• Figyeljünk arra, hogy az olaj forró legyen, amikor a hagymát beletesszük, mert nem dinsztelni kell, hanem pirítani. Ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy ne égessük meg sem a hagymát, sem a pirospaprikát.
• Ha a pirospaprika megég, kesernyés ízt kap az étel.
• Olaj helyett használhatunk füstölt szalonnát is. Ebben az esetben a kiolvasztott szalonnazsíron pirítjuk meg a hagymát, a szalonnapörcöket a végén adjuk a leveshez.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése