2014. május 23., péntek

Szegfűgombapaprikás

Rengeteg a szegfűgomba, Erika barátném múlt vasárnap csak a Nyírbe sétált ki, a várostól egy köpésre és zacskónyi gombával tért haza. Amit a tányérban láttok azt a piacon vettem valamelyik szombaton és készítettem belőle egy jó paprikást pirított puliszkával. S ezt most azért jegyzem be, mert jön a hét vége, akár egy gombászó "egészségügyi sétát" is lehet szervezni - Erikával vasárnap megyek -, de akinek nem fér bele a programjába a gombászás, szombaton a piacon is vehet szegfűgombát.

Elkészítési idő: 40 perc. Igazi ínyencség a szegfűgombából készült paprikás, ami mellé puliszka dukál. Egyaránt tálalható főételként, de akár vacsorára vagy reggelire is. 

50 dkg szegfűgomba, 2 fej hagyma, só, bors, piros paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál kacsazsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, kevés tej. 

1. A szegfűgombát megpucoljuk, megmossuk; a hagymát meghámozzuk és kockára vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. 
2. A kacsazsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a gombát és többször is megkavarva, addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi. Közben sózzuk, borsozzuk. 
3. Megszórjuk liszttel, összekavarjuk, majd hozzáadjuk a kevés tejjel hígított tejfölt és kiforraljuk. 
4. Végül belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. 
5. Pirított puliszkával és salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A szegfűgombát lehetőleg szürőben, gyorsan mossuk át, mert a gomba hamar megszívja magát vízzel. 
• Puliszkával zöldség- és tésztanapon fogyaszthatjuk, de tálalhatjuk párolt vagy főtt húsok mellé is mártásként húsnapon. A gombafélék ugyanis eMpszi táplálkozási ajánlása szerint semleges ételek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése