2014. június 30., hétfő

Paradicsomleves grízkockával

Noha határeset ez a leves, mert tojástartalmánál fogva húsnapra sorolható, ha viszont figyelembe vesszük, hogy a paradicsomlevest sokan cukrozva szeretik, akkor szigorúan tésztanapra sorolnám. Nos, ki-ki döntse el, melyik napon fogyasztja, arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy aki húsnapon akar ilyen levest enni, az ne tegyen bele cukrot. Aki cukrozva fogyasztja, az ne készítse gyakran, de egy nyáron egy-két alkalommal ez is megehető.

Elkészítési idő: 25 perc. Gyorsan elkészíthető leves, aminek a különlegességét a levesbetét adja. 

Paradicsomleves: 0,5 l paradicsomlé, 1 sárgarépa, diónyi zeller, fél paprika, 1 kisfej hagyma, só, pici cukor, evőkanálnyi liszt, evőkanálnyi kacsazsír vagy 1-2 evőkanál olaj. 
Grízkocka: 4 tojás és 2 evőkanál gríz, kevés olaj a sütéshez. 

1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát és a paprikát apró kockára vágjuk, a többi zöldséget a reszelő nagy fokán lereszeljük. 
2. Az előkészített zöldségeket kevés kacsazsíron vagy olajon megdinszteljük; ha a zsírjára sült, megszórjuk liszttel, és kavargatva még egy-két percig tovább pirítjuk. 
3. Felengedjük kevés vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket. 
4. Amíg fő a leves, elkészítjük a grízkockát. A tojásokat felverjük, belekavarjuk a grízt, majd serpenyőbe töltve forró olajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ezután éles késsel deszkán vagy tányéron kockára vágjuk, és hozzáadjuk a fövő leveshez. 
5. Miután a grízkockát a leveshez adtuk, csak addig főzzük, amíg megszívja magát levessel. Közben igazíthatunk az ízén pici sóval és cukorral. 

Jó tudni! 
• Ha vegetáriánus is eszik a levesből, akkor kacsazsír helyett olajjal készítsük. 
• Grízkocka helyett rizzsel, galuskával vagy száraztésztával is befőzhető.

Jó étvágyat!

Kapros zölbableves sonkával


Különleges zöldbableves, amiben ötvöződik a nyár üdesége a télies füstölt hús ízével. Rita ínyenc zöldbablevese kitűnő húsnapi leves, olyan, amilyent a család is szeretni fog. 

Elkészítési idő: 50 perc. A különleges zöldbablevest húsnapon fogyasztjuk.

0,5 kg zöldbab, 20 dkg füstölt sonka, 1 dl tejföl, 1 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, kapor, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt. 

1. A zöldbabot megtisztítjuk, centis darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát megreszeljük. 
2. Forró zsírban üvegesre dinszteljük a hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldbabot és néhány percig együtt dinszteljük. 
3. A sonkát megfőzzük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. 
4. A zöldbabot felengedjük a füstölt sonka levével és puhára főzzük. 
5. Egy tálacskában elkeverjük a lisztet a tejföllel és a friss kaporral, majd a leveshez adjuk. 
6. Tálaláskor hozzáadjuk a pirított sonkát is.

Jó étvágyat!

Citromos zöldbabsaláta

A zöldpaszuly semleges zöldség, vagyis egyaránt fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon. Ráadásul épp most a szezonja, mostanság terem a kertekben, de meglehetősen olcsón vásárolható is a piacokon zöldségesnél. Ha már így van, érdemes minél többet fogyasztani belőle, s hogy ne unhassuk meg, készítsük el minél többféle módon. Például úgy, ahogy Rita készítette ezt a pompás salátát, ami rövidesen a Székely Konyhában is megjelenik. 

Elkészítési idő: 40 perc. Ínyenc saláta, amit húsnapon fogyaszthatunk ebédre vagy vacsorára. 

0,5 kg zöldbab, fél fej karfiol, 20 dkg sajt, 1 citrom, 2 cikk fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, oregánó, olaj. 

1. A zöldbabot megtisztítjuk, hosszabb darabokra tördeljük és forró vízben félpuhára főzzük. A karfiolt rózsáira szedjük, szintén megfőzzük, majd szűrőbe téve lecsepegtetjük. 
2. Egy serpenyőben olajat hevítünk és külön-külön előbb a babot, majd a karfiolt átpirítjuk. Mindkét zöldséghez egy-egy cikk szeletelt fokhagymát adunk. A babot visszatesszük a serpenyőbe, összekavarjuk a karfiollal, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel és oregánóval. Rácsavarjuk egy citrom levét, óvatosan elkeverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. 
3. A sajtot csíkokra vágjuk, majd tálalás előtt hozzáadjuk a zöldséghez.

Jó étvágyat!

2014. június 24., kedd

Karfiolleves

Már többször is említettem, hogy Rita kiválóan szétválasztózott már akkor, amikor még nem is hallott erről a típusú étkezési szokásról. A fenti képen látható pompás karfiollevesének receptje épp két évvel ezelőtt jelent meg a Székely Konyha Vegetáriánus rovatában, de mivel eMpszi táplálkozási tanácsadója szerint pompás zöldség- és/vagy tésztanapi eledel, itt is közzétesszük. 

Elkészítési idő: 30 perc. A nyári ízek egyik remek alapzöldsége a karfiol, amely sokféleképpen elkészíthető. Például készülhet belőle egy tartalmas leves. 

1 közepes fej karfiol, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 fej hagyma, 4-5 burgonya, só, bors, petrezselyemzöld, olaj. 

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a petrezselymet felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a krumplit kockára daraboljuk. 
2. A hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a sárgarépát, majd miután színt váltott, kevés vizet hozzáadva fedő alatt pároljuk. 
3. A karfiolt a petrezselyemmel és a burgonyával hideg vízben főni tesszük, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzátesszük a párolt sárgarépát, és még néhány percig együtt pároljuk. 
4. Tálalás előtt megszórjuk finomra vágott friss petrezselyemzölddel. 

Jó tudni! 
• Az ízletes levest tálaláskor tejföllel gazdagíthatjuk.

Jó étvágyat!

2014. június 22., vasárnap

Gombás töltike tormalevélben

Mielőtt végképp lejárna idén a töltikék szezonja, próbáljuk ki ezt a nagyon ízletes változatot, ami attól jó, hogy a vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják. De nem csak ők, hanem a szétválasztós étkezés követői is degeszre ehetik magukat belőle zöldség- vagy tésztanapon, hiszen semmi mást nem tartalmaz, mint gombát, rizst és sok zöldséget. Egyébként hagyományos erdélyi étel, hiszen hajdanán nagyanyáink nem csináltak nagy ügyet abból, ha éppen nem volt hús a háznál, egyszerűen helyettesítették gombával és sokféle zöldséggel.

Elkészítési idő: 1 óra. Megtévesztésig hasonlít a hússal készített töltikéhez, ebben viszont a húst gomba és egyéb zöldségek helyettesítik. 

Levelek, a burkoláshoz: 20-25 db tormalevél, só, 1-1 csokor friss kapor- és borsikafű (csombor); illetve 1 evőkanálnyi paradicsompüré. 
Töltelék: 30-40 dkg erdei gomba – rókagomba, cserepes gerebengomba, galambgomba, vargánya, őzláb, stb. -, 1 nagy fej hagyma, 1 paprika, 1 nagy sárgarépa, 10-15 dkg rizs, 3-4 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika, 1 csokor friss kapor- és borsikafű (csombor). 

1. A tormalevelek középső vastag erezetét éles késsel kivágjuk, és egy tálba halmozzuk. Eközben a kaprot és a borsikafüvet felforraljuk egy liternyi sós vízben, majd a tormalevelekre öntjük. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük róla a forrázó levet, de nem öntjük el. A nagyon hosszú tormaleveleket keresztben kettévágjuk. 
2. Elkészítjük a tölteléket. A zöldségeket és a gombát megpucoljuk; a hagymát és paprikát kockára vágjuk, a gombát feldaraboljuk, a sárgarépát nagyobb hasábokra vágjuk; a zöldfűszereket finomra aprítjuk. A hagymát és paprikát kevés olajon üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, sózzuk és lassú tűzön saját levében párolva zsírjára pirítjuk. Kihűtjük, majd a sárgarépával együtt ledaráljuk és egy tálba tesszük. A rizst pici olajon, folyton kavargatva fehéredésig pirítjuk, majd a darált gombához adjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk. 
3. A kihűlt tormaleveleket a tenyerünkben kiterítjük, a gombás töltelékből evőkanálnyit a közepébe halmozunk, majd nem túl szorosan felcsavarjuk és a két végét betürögetjük, hogy fővés közben ne folyjon ki a töltelék. 
4. Egy fazék alját kibélelünk a maradék levelekkel és az edény fala mentén körberakjuk a töltikéket, feltöltjük a forrázó lével, hogy épp lepje el, egy evőkanál paradicsompürét adunk hozzá, olajat töltünk a tetejére és lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs megfő. 
5. Tejföllel tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Tormalevél helyett tölthetjük karalábé-, rebarbara- vagy szőlőlevélbe, illetve martilapuba is. 
• Minél többféle gombát használunk a töltelékbe, annál ízletesebb lesz, de termesztett gombával is elkészíthető.
• Rizs helyett használhatunk gyöngykását, de köleskását és hajdinát is. 
• A szétválasztós étrendben zöldség- és tésztanapon fogyasztjuk.

Szezámmagos gombafasírt

Noha nem meleg az idei nyár, legalább a sok eső előcsalogatta a gombákat - legalábbis mifelénk rengeteg gombát árulnak a piacokon és forgalmasabb utcasarkokon. Ha már sok a gomba, és jól laktunk gombatokánnyal, paprikással, akkor készíthetünk fasírtot is belőle. A gomba nagy előnye a szétválasztós étrendben, hogy egyaránt fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon.

Elkészítési idő: 1 óra. A gombafasírt kitűnő feltét főzelékekhez, vagy saláták mellé. Főleg azoknak ajánljuk, akik nehezen tudják elképzelni az életet hús nélkül, ugyanis a jól elkészített gombafasírt nagyon hasonlít húsból készült párjához. 

40 dkg rókagomba, vagy más erdei gomba, 1 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 2-3 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 tojás, zsemlemorzsa, amennyit felvesz, só, bors; illetve 3 evőkanál zsemlemorzsa és 1 evőkanál szezámmag valamint olaj, a sütéshez. 

1. A gombát és a zöldségeket megpucoljuk; a hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát nagyobb hasábokra; a fokhagymacikkeket egészben hagyjuk. 
2. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk és fedő alatt addig pároljuk a saját levében, amíg zsírjára sül. Ezután kihűtjük. 
3. A megpárolt gombát a sárgarépával és a fokhagymával ledaráljuk, fűszerezzük sóval és borssal, hozzáadjuk a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható masszát nyerjünk belőle. 
4. A gombás masszából pogácsákat formázunk, meghempergetjük a szezámmagos zsemlemorzsában és forró olajban mindkét oldalán kisütjük. 
5. Melegen főzelékkel, hidegen salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ha nem pároljuk sok olajban a gombát, akkor kevesebb zsemlemorzsát kell adnunk hozzá. 
• Semleges étel, amit egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon.

Jó étvágyat!

2014. június 19., csütörtök

Lecsós zöldbabfőzelék

Jutka főzte ezt a nagyon finom főzeléket, s bár ő zöldpaszulypaprikásnak nevezi, "átkereszteltük", hogy értsék azok is, mi az, akik nem a Székelyföldön látták meg a napvilágot. Lényeg, a lényeg, ez a főzelék egy olyan étel, amit bátran fogyaszthatunk a szétválasztós étrendben mind hús-, mind zöldség- és mind tésztanapon akár egytálételként is.

Elkészítési idő: 50 perc. Ízletes, laktató főzelék, akár egytálételnek is megfelel. 

40 dkg zöldbab, 1 nagy fej hagyma, 1 paprika, 3-4 paradicsom, olaj, só, 1 babérlevél, csokornyi petrezsemzöld és zellerzöld. 

1. A zöldségeket megpucoljuk; a zöldbabot 2-3 centis darabokra törjük; a hagymát és paprikát kockára vágjuk; a paradicsomot nagyobb kockára vágjuk; a petrezselyem- és zellerzöldet finomra aprítjuk. 
2. A hagymát és a paprikát az olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot és addig pároljuk együtt, amíg kezd zsírjára sülni. 
3. Hozzáadjuk a zöldbabot, összekavarjuk, feltöltjük annyi forró vízzel, amennyi még nem lepi el teljesen. Sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul. 
4. Végül megszórjuk gazdagon finomra vágott petrezselyem- és zellerzölddel. 
5. Tálaláskor tejfölt adunk mellé. 

Jó tudni! 
• A zöldbabot mindig forró vízzel engedjük fel, ellenkező esetben megedződik.

Jó étvágyat!

2014. június 1., vasárnap

Csirkés zöldborsó

Már lehet zsenge borsót venni a piacokon, s ha már van, akkor abból érdemes csirkés zöldborsót készíteni. Kiváló húsnapi étel!

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Tartalmas egytálétel, de akár másodiknak is felszolgálhatjuk. 

30-40 dkg csirkeaprólék és belsőség, 2 csésze frissen fejtett zsengeborsó, 1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 2-3 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika. 

1. A csirkeaprólékot és a belsőséget megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. 
2. A hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk és a kacsazsíron üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a csirkeaprólékot és a belsőséget, borsozzuk, majd fedő alatt, többször is megkavarva zsírjára pirítjuk. 
3. Hozzáadjuk a frissen fejtett zsengeborsót, sózzuk, összekavarjuk és lassú tűznél, fedő alatt, időnként kevés vizet öntve alá addig pároljuk, amíg a zöldborsó megpuhul. 
4. A paradicsomokat meghámozzuk, apró kockára vágjuk, a csirkés zöldborsóhoz adjuk, majd készre főzzük az ételt. Végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. 

Jó tudni! 
• A finom egytálétel bármilyen szárnyashúsból, nyúlhúsból vagy borjúhúsból elkészíthető. 
• Amikor nincs friss zsengeborsó, akkor készíthetjük fagyaszott zöldborsóból is. 
• Aki szereti a kaprot, petrezselyemzöld helyett kaporzölddel is fűszerezheti.

Jó étvágyat!