2014. július 3., csütörtök

Gombatokány brassói módra

Van az úgy, hogy nagyon megkívánunk valami régi ízet, amit a szétválasztós étrendben nem ajánlott fogyasztani. No, ilyenkor jön jól a gomba, amivel nagyanyáink még teljesen természetes módon helyettesítették, vagy pótolták a húst az ételekben. Nos, így lett a brassói aprópecsenyéből gombatokány brassói módra. Igaz az is, hogy a receptleírásban többféle gomba szerepel, mint amennyi a tányéron látható, mert ebben van ugyan kevés vargánya (hiripgomba), rizike (fenyőalja), egy kicsi őzláb és egy galambgomba, de a legtöbb benne a sarlós tölcsérgomba, vagyis tövisalja.

Elkészítési idő: 1 óra. A brassói aprópecsenye húsmentes változata, főételként vagy vacsorára tálaljuk.  
40-50 dkg gomba – vegyesen: rókagomba, vargánya, rizike, galambgomba, tölcsérgomba stb. –, 2 nagyfej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, fél dl olaj, só, bors, pirospaprika, 3-4 burgonya, illetve olaj a sütéshez. 

1. A gombát és a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk; a gombát falatnyi szeletekre, a hagymát és a fokhagymát apró, a burgonyát nagy kockára vágjuk. 
2. A hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a gombát. Összekavarjuk, sózzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a gomba megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymát és a borsot, majd még néhány percig együtt pároljuk. 
3. Amíg a gomba készül, bő olajban kisütjük a burgonykockákat, majd összekavarjuk a már kész gombatokánnyal. 
4. Paradicsomos salátával frissen tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Egyszerre csak annyit készítsünk, amennyit elfogyasztunk! Felmelegítve már nem jó, mert a burgonya megszívja magát a tokány szaftjával.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése