2014. július 19., szombat

Töltött paprika gombás töltelékkel

A töltött paprika azon ételek közé tartozik, amit eMpszi táplálkozási tanácsadója szerint a szétválasztós étrendben egyik napon sem fogyaszthatunk ugyanis rizses-húsos töltelékben keveredik az állati fehérje a szénhidráttal, vagyis a cukorral. De szerencsére ennek áthidalására is van megoldás, ugyanis ha a húst gombával helyettesítjük, máris kitűnő zöldség- és tésztanapi ételt nyerünk, ráadásul, aki nem tudja, hogy gombával készült, nem veszi észre, hogy hús nincs is benne.

Elkészítési idő: 1 óra. A hagyományos töltött paprika újragondolt változata eMpszi táplálkozási tanácsadója szerint zöldség- és tásztanapra. 

5-6 kisméretű paprika, 20-30 dkg erdei gomba – rókagomba és vargánya – 1 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál olaj, 5-6 evőkanál rizs, 1 sárgarépa, só, bors, 1 tojás, 1-2 evőkanál kukoricaliszt, 1-2 szál zellerzöld, 3-4 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt. 

1. A zöldségeket megpucoljuk; a paprikákat kicsumázzuk, a hagymát kockára vágjuk, a gombát megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát hasábokra vágjuk. 
2. A hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és a saját levében puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. 
3. Miután kihűlt a gomba ledaráljuk a sárgarépával együtt, hozzáadjuk a rizst és a tojást, ha szükséges még sózzuk és borsozzuk, majd annyi kukoricalisztet adunk hozzá, hogy ne legyen híg a töltelék. Összekavarjuk. 
4. A paprikákat ezzel a töltelékkel töltjük meg úgy, hogy a közepébe ujjunkkal lyukat nyomunk. A megtöltött paprikákat a töltelékes felükkel lisztbe mártjuk, majd egy edénybe sorakoztatjuk úgy, hogy a töltelékes felük felele legyen és egymást tartsák a paprikák. 
5. Annyi forró vizet öntünk alá, amennyi a paprikák felső feléig ér, pici sót teszünk bele és lassú tűzön addig főzzük, amíg rizsszemek megfőnek. 
6. Ezzel párhuzamosan egy másik edényben kb. egy liter vízben felforraljuk a paradicsompürét a zellerzölddel, ha szükséges sózzuk. 
7. A paradicsomos levet apránként a fővő paprikához adjuk és szintén lassan összeforraljuk. 

Jó tudni! 
• A gombás töltelék sokkal lazább szerkezetű, mint a húsos változaté, ha gyorsan főzzük – lobogtatjuk a tölött paprikát – könnyen kifut a töltelék a paprikából. 
• Termesztett gombával is készülhet; illetve minél többféle gomba van benne, annál ízeletesebb lesz.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése