2014. április 13., vasárnap

Babérleveles pityókaleves

Ezt a levest nálunk a családban volt olyan időszak, hogy nemes egyszerűséggel csak Alíz-levesnek hívta mindenki, ugyanis 3-4 éves koromban egyszerűen nem voltam hajlandó megenni más levest. (Szerintem, akkor is tudtam, mi a jó.) Na, de viccet félretéve a babérleveles pityókaleves egy nagyon finom zöldség- és tésztanapi leves, amit ráadásul, nagyon gyorsan elkészíthetünk.

Elkészítési idő: 30 perc. Egyszerű és gyorsan készülő leves, aminek alapfűszere a babérlevél. 

Leves: 4-5 nagy burgonya, 1 kis fej hagyma, 1-2 babérlevés, só; bors, ecet és tejföl. 
Rántás: 2 evőkanál liszt, 1-2 evőkanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika, só. 

1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és kockára vágjuk; a hagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk. 
2. A burgonyát és a hagymát bő vízben főni tesszük. 
3. Ha felforrt ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és készre főzzük. 
4. Ha a burgonya megfőtt elkészítjük a rántást: az olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, megszórjuk pirospaprikával és pici sóval, összekavarjuk, majd felöntjük vízzel. 
5. A rántással besűrítjük a levest, majd tálaljuk. Tálaláskor tejfölt, ecetet és borsot adunk mellé. 

Jó tudni! 
• Nem csomósodik a rántás, ha picit sót szórunk bele! 
• A burgonya, miután felforrt, 20 perc alatt megfő. Tartsuk be a fővési időt, ellenkező esetben bizonyos burgonyfajták szétfőhetnek a levesben, ami már gusztustalan!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése