2014. május 26., hétfő

Sertéstarja szegfűgombamártással

Fejedelmi lakomát lehet csapni belőle, olyan finom ez az étel! Az elkészítése is hamar megy, hiszen a sertéshús gyorsan elkészül és a mártás is - mondhatni a gomba párolás igényel a legtöbb időt. De az is csupán annyit, hogy az alatt elkészíthető a finom epres-tárkonyos paradicsom-salsa, amit kínálunk mellé. A képen látható finomság receptjéhez az ötletet Ági gombamártásos sertéskaraja adta, aminek fűszerezésén keveset változtattam és máris új étel lett belőle. Az ínyencség, aminek receptje rövidesen megjelenik a Székely Konyhában is húsnapon fogyasztható.

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Kitűnő ínyencség, amit akár vasárnapi, akár ünnepi főételként az asztalra tehetünk. 

Párolt sertéstarja: 70-80 dkg sertéstarja, só, bors, fokhagymapor, 1 dl finom fehérbor, 1 evőkanál sertészsír. 
Szegfűgombamártás: 30-40 dkg szegfűgomba, só, 1 maréknyi friss tárkonylevél, fél kiskanál élelmiszerkeményítő, 1 dl tejföl, 0,5 dl tej, kevés olaj. 

1. A sertéstarját ujjnyi vastagra felszeleteljük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral és felhasználásig hűtőben tarjuk. 
2. A szegfűgombát megpucoljuk, kb. egy centis szárat hagyunk neki, átmossuk és szűrőkanálba téve, levét lecsepegtetjük. A friss tárkonylevelet megmossuk és finomra aprítjuk. 
3. A tarjaszeleteket forró zsíron mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk, kevés bort öntünk alá, és lassú tűzön, közben többször is pótolva az elfőtt bort, puhára pároljuk. Végül zsírjára lesütjük vigyázva, hogy ne égjen meg. 
4. Ez alatt a gombát kevés olajon enyhén sózva saját levében megpároljuk és az élelmiszerkeményítőt elkavarjuk a tejföllel és kevés tejjel. 
5. Amikor zsírjára sült a gomba, hozzáadjuk a tárkonyt, kissé megdinszteljük, feltöltjük a tejfölös habarással, ha szükséges utánsózzuk és kiforraljuk a mártást. 
6. Tálaláskor a hússzeleteket tányérra tesszük, leöntjük a mártással és epres-tárkonyos paradicsom-salsával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A szegfűgomba szárítható, télen csupán kevés vízbe kell tenni, rövid idő alatt megszívja magát vízzel és ugyanilyen mártás készíthető belőle. 
• Mártást készíthetünk hasonló módon más fűszeres gombából is. 
• A családnak nokedlit vagy krumplipürét készíthetünk mellé.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése