2014. július 11., péntek

Paradicsomleves galuskával

Hamarosan lesz finom, friss kertiparadicsomból készülő házi paradicsomlé, akkor érdemes elkészíteni ezt a végtelenül egyszerű, hagyományos paradicsomlevest. Érdekessége, hogy ez a leves - noha talán évszázadok óta főzik ebben változatban a Székelyföldön - pompásan illeszkedik az eMpszi táplálkozási tanácsadója szerinti ételekhez. Tésztanapon fogyasztjuk.

Elkészítési idő: 25 perc. Gyorsan elkészíthető hagyományos leves, frissen készített paradicsomléből a legfinomabb. 

Paradicsomleves: 0,5 l paradicsomlé, 1 sárgarépa, diónyi zeller, fél paprika, 1 kisfej hagyma, só, pici cukor, csapott evőkanálnyi liszt, 1-2 evőkanál olaj. 
Galuska: 4-5 evőkanál liszt, 1 tojás. 

1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát és a paprikát apró kockára-, a sárgarépát és a zellert nagyobb kockára vágjuk. 
2. Az előkészített zöldségeket kevés olajon megdinszteljük; ha a zsírjára sült, megszórjuk liszttel, és kavargatva még egy-két percig tovább pirítjuk. 
3. Felengedjük kevés vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket. 
4. Ez alatt elkészítjük a galuskát: a lisztet a tojással összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy sem túl kemény, sem túl lágy, kanállal könnyen formázható masszát nyerjünk. 
5. A galuskatésztát forró levesbe mártott kanállal, vagy nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a fővő levesbe. 
6. Ha megfőtt a galuska, tálalhatjuk a levest. Tálaláskor adhatunk mellé cukrot. 

Jó tudni! 
• A galuska akkor főtt meg, ha feljön a fővő étel tetejére.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése