Mielőtt végképp lejárna idén a töltikék szezonja, próbáljuk ki ezt a nagyon ízletes változatot, ami attól jó, hogy a vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják. De nem csak ők, hanem a szétválasztós étkezés követői is degeszre ehetik magukat belőle zöldség- vagy tésztanapon, hiszen semmi mást nem tartalmaz, mint gombát, rizst és sok zöldséget. Egyébként hagyományos erdélyi étel, hiszen hajdanán nagyanyáink nem csináltak nagy ügyet abból, ha éppen nem volt hús a háznál, egyszerűen helyettesítették gombával és sokféle zöldséggel.
Elkészítési idő: 1 óra. Megtévesztésig hasonlít a hússal készített töltikéhez, ebben viszont a húst gomba és egyéb zöldségek helyettesítik.
Levelek, a burkoláshoz: 20-25 db tormalevél, só, 1-1 csokor friss kapor- és borsikafű (csombor); illetve 1 evőkanálnyi paradicsompüré.
Töltelék: 30-40 dkg erdei gomba – rókagomba, cserepes gerebengomba, galambgomba, vargánya, őzláb, stb. -, 1 nagy fej hagyma, 1 paprika, 1 nagy sárgarépa, 10-15 dkg rizs, 3-4 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika, 1 csokor friss kapor- és borsikafű (csombor).
1. A tormalevelek középső vastag erezetét éles késsel kivágjuk, és egy tálba halmozzuk. Eközben a kaprot és a borsikafüvet felforraljuk egy liternyi sós vízben, majd a tormalevelekre öntjük. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük róla a forrázó levet, de nem öntjük el. A nagyon hosszú tormaleveleket keresztben kettévágjuk.
2. Elkészítjük a tölteléket. A zöldségeket és a gombát megpucoljuk; a hagymát és paprikát kockára vágjuk, a gombát feldaraboljuk, a sárgarépát nagyobb hasábokra vágjuk; a zöldfűszereket finomra aprítjuk. A hagymát és paprikát kevés olajon üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, sózzuk és lassú tűzön saját levében párolva zsírjára pirítjuk. Kihűtjük, majd a sárgarépával együtt ledaráljuk és egy tálba tesszük. A rizst pici olajon, folyton kavargatva fehéredésig pirítjuk, majd a darált gombához adjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk.
3. A kihűlt tormaleveleket a tenyerünkben kiterítjük, a gombás töltelékből evőkanálnyit a közepébe halmozunk, majd nem túl szorosan felcsavarjuk és a két végét betürögetjük, hogy fővés közben ne folyjon ki a töltelék.
4. Egy fazék alját kibélelünk a maradék levelekkel és az edény fala mentén körberakjuk a töltikéket, feltöltjük a forrázó lével, hogy épp lepje el, egy evőkanál paradicsompürét adunk hozzá, olajat töltünk a tetejére és lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs megfő.
5. Tejföllel tálaljuk.
Jó tudni!
• Tormalevél helyett tölthetjük karalábé-, rebarbara- vagy szőlőlevélbe, illetve martilapuba is.
• Minél többféle gombát használunk a töltelékbe, annál ízletesebb lesz, de termesztett gombával is elkészíthető.
• Rizs helyett használhatunk gyöngykását, de köleskását és hajdinát is.
• A szétválasztós étrendben zöldség- és tésztanapon fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése