Noha határeset ez a leves, mert tojástartalmánál fogva húsnapra sorolható, ha viszont figyelembe vesszük, hogy a paradicsomlevest sokan cukrozva szeretik, akkor szigorúan tésztanapra sorolnám. Nos, ki-ki döntse el, melyik napon fogyasztja, arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy aki húsnapon akar ilyen levest enni, az ne tegyen bele cukrot. Aki cukrozva fogyasztja, az ne készítse gyakran, de egy nyáron egy-két alkalommal ez is megehető.
Elkészítési idő: 25 perc. Gyorsan elkészíthető leves, aminek a különlegességét a levesbetét adja.
Paradicsomleves: 0,5 l paradicsomlé, 1 sárgarépa, diónyi zeller, fél paprika, 1 kisfej hagyma, só, pici cukor, evőkanálnyi liszt, evőkanálnyi kacsazsír vagy 1-2 evőkanál olaj.
Grízkocka: 4 tojás és 2 evőkanál gríz, kevés olaj a sütéshez.
1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát és a paprikát apró kockára vágjuk, a többi zöldséget a reszelő nagy fokán lereszeljük.
2. Az előkészített zöldségeket kevés kacsazsíron vagy olajon megdinszteljük; ha a zsírjára sült, megszórjuk liszttel, és kavargatva még egy-két percig tovább pirítjuk.
3. Felengedjük kevés vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket.
4. Amíg fő a leves, elkészítjük a grízkockát. A tojásokat felverjük, belekavarjuk a grízt, majd serpenyőbe töltve forró olajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ezután éles késsel deszkán vagy tányéron kockára vágjuk, és hozzáadjuk a fövő leveshez.
5. Miután a grízkockát a leveshez adtuk, csak addig főzzük, amíg megszívja magát levessel. Közben igazíthatunk az ízén pici sóval és cukorral.
Jó tudni!
• Ha vegetáriánus is eszik a levesből, akkor kacsazsír helyett olajjal készítsük.
• Grízkocka helyett rizzsel, galuskával vagy száraztésztával is befőzhető.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése