Noha nem meleg az idei nyár, legalább a sok eső előcsalogatta a gombákat - legalábbis mifelénk rengeteg gombát árulnak a piacokon és forgalmasabb utcasarkokon. Ha már sok a gomba, és jól laktunk gombatokánnyal, paprikással, akkor készíthetünk fasírtot is belőle. A gomba nagy előnye a szétválasztós étrendben, hogy egyaránt fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon.
Elkészítési idő: 1 óra. A gombafasírt kitűnő feltét főzelékekhez, vagy saláták mellé. Főleg azoknak ajánljuk, akik nehezen tudják elképzelni az életet hús nélkül, ugyanis a jól elkészített gombafasírt nagyon hasonlít húsból készült párjához.
40 dkg rókagomba, vagy más erdei gomba, 1 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 2-3 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 tojás, zsemlemorzsa, amennyit felvesz, só, bors; illetve 3 evőkanál zsemlemorzsa és 1 evőkanál szezámmag valamint olaj, a sütéshez.
1. A gombát és a zöldségeket megpucoljuk; a hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát nagyobb hasábokra; a fokhagymacikkeket egészben hagyjuk.
2. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk és fedő alatt addig pároljuk a saját levében, amíg zsírjára sül. Ezután kihűtjük.
3. A megpárolt gombát a sárgarépával és a fokhagymával ledaráljuk, fűszerezzük sóval és borssal, hozzáadjuk a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható masszát nyerjünk belőle.
4. A gombás masszából pogácsákat formázunk, meghempergetjük a szezámmagos zsemlemorzsában és forró olajban mindkét oldalán kisütjük.
5. Melegen főzelékkel, hidegen salátával tálaljuk.
Jó tudni!
• Ha nem pároljuk sok olajban a gombát, akkor kevesebb zsemlemorzsát kell adnunk hozzá.
• Semleges étel, amit egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése