Ezt már húsvétra ajánlom, igazi, finom, hagyományos húsvéti eledel, aki szereti a bárányhúst és teheti, készítse el. Nálunk könnyen meglehet, hogy idén nem lesz, hacsak nem nyerek sorsoláson egyet - van rá esélyem. Természetesen, az én (Alíz) töltött bárányom is megjelenik a legfrissebb Székely Konyhában és természetesen ez az étel is húsnapon fogyasztható.
Elkészítési idő: 2-3 óra. Noha meglehetősen bonyolult az elkészítse, megéri a fáradságot, mert nagyon finom és díszes étel.
egy, a gerince mentén kettéhasított bárány felső, oldalbordás része a felsőcombbal együtt, a bárány belsőségei – máj, szív, vese, tüdő, lép –, kb. 0,5 kg bárányhús, 10-15 dkg füstölt szalonna, 1-2 fej hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 2-3 főtt tojás, 1-2 nyers tojás, só, bors, fűszerpaprika, zúzott fokhagyma, 1 csokornyi petrezselyemzöld, illetve ízlés szerint őrölt kömény és szerecsendió; zsír a sütéshez.
1. A bárány oldalbordás részéről leszedjük a hártyát és a csont fölötti vékony húsréteget óvatosan ujjbeggyel lefejtjük, úgy, hogy az izomréteg és az oldalbordák között egy „zseb” keletkezzen. Ezután sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint megszórjuk zúzott fokhagymával, és félretesszük, amíg a töltelék elkészül.
2. A belsőségeket és a bárányhúst enyhén sós vízben megabáljuk, majd lehűtjük; a füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, és megdinszteljük benne a kockára vágott hagymát.
3. A kihűlt tüdőt, lépet, az egyik vesét, a máj, a szív és a hús felét ledaráljuk a szalonnás dinsztelt hagymával együtt. A belsőségek többi részét, a maradék bárányhúst és a főtt tojásokat kockára vágjuk.
4. Egy tálban összekavarjuk a feldarabolt húsféléket a nyers tojással, a tejben áztatott zsemlével és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel és szerecsendióval, majd betöltjük a bárány oldalbordás részében előkészített üregbe.
5. A lyukat fehér cérnával bevarrjuk, a töltött bárányt egy zsírozott tepsibe fektetjük, a tetejére is teszünk egy-két evőkanál zsírt, kevés vizet öntünk alá, és sütőben sütjük kb. 2-3 órán át, amíg a teteje szépen megpirul.
6. A töltött bárányt – miután teljesen kihűlt – éles késsel a csont mentén szeleteljük, zöld hagymával és hónapos retekkel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése