Rita isteni reteklevest készített a Székely Konyha húsvéti lapszámába, mivel pompásan beilleszthető a szétválasztós étrendbe, ide is posztolom, hátha valakinek megtetszik. Jelzem, hogy ezzel a levessel azonban nem árt megvárni a szezont, amikor már mi kertjeinkben is zöldell a retek és biztosra tudjuk, hogy nem permetezett. A finom leves egyaránt fogyasztható zöldség- és tésztanapon.
Elkészítési idő: 20 perc. Üde, tavaszi leves, aminek helye van az ünnepi asztalon főleg húsmentesen étkezők esetében.
3 kötés retek levele, 1 szál zöldhagyma, 1 nagy burgonya, 2 evőkanál olaj, 1 l zöldségalaplé, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, só, bors, bazsalikom.
1. A reteklevelet alaposan átmossuk és csíkokra vágjuk. A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A zöldhagymát megmossuk és felaprítjuk.
2. A zöldhagymát forró olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a reteklevelet, és néhány percig együtt fonnyasztjuk.
3. Felöntjük forró zöldségalaplével, beletesszük a reszelt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 10 percig főzzük.
4. Tálalás előtt hozzáöntjük a tejet, és megszórjuk bazsalikommal.
5. Retekszeletekkel tálaljuk.
Jó tudni!
• A leves nem igényel sűrítést, mert a reszelt burgonyától kellemes, krémes állaga lesz.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése