Téved, ha valaki azt hiszi, a székelyek húst hússal esznek, nagyanyáink konyhájában ugyanis szinte minden ételnek megvolt a böjtös változata. Így a csülkös bablevesnek is megvolt a húsmentes párja, ami a sok zöldségtől lesz ízletes, nem a füstölt hústól. Alíz levesét zöldségnapra és tésztanapra ajánljuk, a recept rövidesen megjelenik a Székely Konyhában.
Elkészítési idő: 1 óra. A csülökkel főtt bableves böjtös változata, ami nem a benne lévő hústól, hanem a sok zöldségtől lesz ízletes.
Paszulyleves: 0,5 kg nagyszemű tarkabab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 kis fej hagyma, só, 1-2 babérlevél.
Rántás: 1-2 evőkanál napraforgóolaj, 1 púpozott evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika.
1. A tarkababot megpucoljuk, átmossuk és legalább egy éjszakára bő vízben beáztatjuk.
2. Másnap bő, enyhén sós vízben főni tesszük a babot.
3. Amíg a bab fő, megpucoljuk a zöldségeket, és kb. akkora kockára vágjuk, mint amekkorák a babszemek.
4. Ha a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket és a babérlevelet, majd addig főzzük, amíg teljesen megpuhul.
5. A lisztből és olajból vékony rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, és berántjuk vele a levest.
6. Tálaláskor tejfölt és vékonyra szeletelt hagymát adunk mellé.
Jó tudni!
• Ha fövés közben hozzáadunk a leveshez egy evőkanál mustárt, pikánsabb lesz.
• Tetszés szerint fokhagymával és tárkonnyal is fűszerezhető.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése