Halat fogyasztani nagyon egészséges, mégis a mi vidékünkön nagyon ritkán kerül terítékre. Pedig ha több halat fogyasztanánk és kevesebb disznóhúst, akkor vélhetőleg kevesebb ember küszködne túlsúllyal. Így hát, aki fogyni akar, fogyasszon minél kevesebb disznóhúst és minél több halat és minden bizonnyal csinosodni fog. A képen látható fogást Alíz készítette és rövidesen megjelenik a Székely Konyhában is. Természetesen, húsnapon fogyasztható ebédre vagy vacsorára.
Elkészítési idő: 1 óra. Egyszerű fogás, ami a mellé tálalt fokhagymaszósztól, azaz a muzsgyétól lesz pikáns.
Grillezett pisztráng: 4 pisztráng, citrombors ízlés szerint, kevés napraforgóolaj a sütéshez.
Köret: 1 sárgarépa, 2-3 evőkanál fagyasztott zöldborsó, 1-2 evőkanál fagyasztott zöldbab, 1 evőkanál vaj, só, bors.
Muzsgyé: 4-5 cikk fokhagyma, fél citrom leve, só, bors, kevés olaj.
1. A pisztrángot megpucoljuk, megmossuk, kívül-belül törlőkendővel leitatjuk róla a vizet, majd kívül-belül beszórjuk citromborssal, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a köretet és a muzsgyét.
2. A fokhagymát fokhagymatörőn átnyomjuk, sózzuk, kevés olajjal kikavarjuk, közben belefacsarjuk a fél citrom levét és borssal ízesítjük. Tálalásig félretesszük.
3. A sárgarépát megpucoljuk, karikára vágjuk, egy evőkanál olvasztott vajon félpuhára pároljuk, hozzáadjuk a fagyasztott zöldségeket, fedő alatt, enyhén sózva, borsozva puhára pároljuk.
4. A halat vékonyan olajozott grillsütőben fedő alatt mindkét oldalán ropogósra sütjük.
5. A halat hosszúkás tányérra helyezzük, mellé halmozzuk a párolt zöldséget, majd muzsgyéval és citromkarikákkal tálaljuk.
Jó tudni!
• A muzsgyé fokhagymából készült szósz, amit főleg sült hal mellé, de akár flekken mellé is szolgálhatunk.
• A muzsgyé receptben leírt változata ízlés szerint vízzel hígítható.
* A családnak készíthetünk vajban párolt burgonyát mellé.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése