2014. április 11., péntek

Elzászi malacborda

Ez is egy nagyon finom húsnapi fogás és szintén Molnár Rékától. Az elzászi malacbordát főleg azoknak ajánlom, akiknek maradt még a hordóban káposzta, s nincs ötletük, mi készíthetnének belőle. Ez így, ahogy van egy pompás húsnapi fogás - ez is meg fog jelenni hamarosan a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: kb. 70 perc. Nagyszerű főfogás lehet a húsvéti asztalon, főleg azoknak ajánljuk, akiknek még van a hordóban savanyú káposztájuk. 

6-8 szelet kicsontolt malacborda, 5 dkg finomliszt, 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, só, bors, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kiskanál liszt, csipetnyi őrölt kömény, 1 kiskanál paprikakrém, ételízesítő, 10 dkg húsos császárszalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta, 1 dl zamatos fehérbor, 1 teáskanál őrölt kömény; illetve néhány kolbász- vagy virslikarika a tetejére. 

1. A szalonnát kis kockákra vágjuk és kiolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Amikor a hagyma pirulni kezd, hozzáadjuk az apróra metélt savanyú káposztát, köménnyel fűszerezzük, egy kevés bort öntünk alá, és készre pároljuk. 
2. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és forró vajon vagy olajon mindkét oldalát megsütjük, majd egy lábosba szedjük. 
3. A hússütéstől visszamaradt zsírból pecsenyelevet készítünk: a lisztet megpirítjuk a zsírban, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd kb. 2 dl vízzel felöntjük. Ételízesítővel, köménnyel paprikakrémmel fűszerezzük, és 2-3 percig forraljuk. Ezután a pecsenyelevet a húsra szűrjük, a lábost lefedjük, és kb. 20-25 perc alatt megpároljuk. 
4. Ezalatt a kolbász- vagy virslikarikákat kevés vajon vagy olajon megpirítjuk. 
5. Tálaláskor előbb a hússzeleteket tesszük a tányérra, meglocsoljuk pecsenyelével, ráhalmozzuk a káposztát, tetejére tesszük a kolbász- vagy virslikarikákat.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése