2014. április 24., csütörtök

Zöldborsós borjúragu

Finom tavaszi, húsnapi étel Alíztól, amit egy inspirált pillanatában olyankor készített, amikor a borjúhús mennyisége nem volt elég egy tisztességes pörköltnek két személyre. Borsóval és sárgarépával gazdagítva viszont már egy jó laktatós étel lett belőle, ráadásul olyan jól sikerült, hogy rövidesen megjelenik a Székely Konyhában is.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Pompás tavaszi főétel, de akár egytálételként is felszolgálhatjuk. 

0,5 kg borjúhús, 2 hagyma, fél kápiapaprika, 1 nagy sárgarépa, 0,5 kg zöldborsó, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál zsír, só, bors, babérlevél. 

1. A borjúhúst kockára vágjuk; a zöldségeket megpucoljuk, a hagymát laskára, a többit pedig nagy kockára vágjuk. 
2. A hagymát és a kápiapaprikát üvegesre dinszteljük a zsíron, feltöltjük pici vízzel és fedő alatt pároljuk, amíg zsírjára sül. Ekkor hozzáadjuk a borjúhúst és a babérlevelet, addig kavargatjuk, amíg kifehéredik. Felöntjük kevés vízzel és fedő alatt – időnként pótolva az elfőtt vizet – addig pároljuk, amíg a hús félpuhára készül. 
3. Ha a hús félpuhára főtt, sózzuk, borsozzuk és még kb. negyedórát főzzük, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a zöldborsót. Kevés vizet töltve alá addig főzzük, amíg a zöldség is puhára fő, közben ízlés szerint utána sózzuk és borsozzuk. 
4. Végül hozzáadjuk a paradicsompürét és a finomra vágott petrezselyemzöldet. 
5. Friss salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ha öreg a hús és nehezen akar megfőni kevés szódabikarbónától hamarabb megpuhul. 
• Hasonló módon készíthetünk zöldborsós ragut csirkehúsból is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése