2014. május 26., hétfő

Csirkemell zöld köpenyben

Mindem benne van ebben az ételben, ami a tavasz jellegzetessége: frissesség, szín és ízkavalkád. Egy ilyen ételt nem csak örömmel fogyaszt el az ember, de örömmel készíti is el. A húsnapi finomságot Rita készítette és receptje megjelent a Székely Konyhában

Elkészítési idő: 1 óra. Vacsorának, második fogásnak ebédhez ízes-színes összeállítás. 

1 csirkemell, 30 dkg termesztett csiperkegomba vagy friss erdei gomba, 30 dkg spenót, 2 paradicsom, majoránna, só, bors, olaj, cukor, fokhagyma. 

1. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, fűszerezzük só, bors és majoránna keverékével, majd forró olajban hirtelen kisütjük, figyelve, hogy ne száradjon ki a hús. Sütés közben egy cikk apróra vágott fokhagymát dobunk a hússzeletekre, és ha megsültek, kiszedjük, melegen tartjuk. 
2. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, abban az olajban, amiben a húst sütöttük, megdinszteljük, közben hozzáadunk egy-két cikk fokhagymát. 
3. A spenótot – néhány spenótlevél kivételével – megmossuk, és a szokásos módon főzeléket készítünk belőle. 
4. A félretett spenótleveleket egy szűrőbe tesszük, és forró gőz felett 2-3 perc alatt megpuhítjuk. Ebbe csomagoljuk a hússzeleteket, mintha kis köpenybe „bugyolálnánk”. 
5. A paradicsomokat félbe vágjuk, a belsejét kikaparjuk, és belekanalazzuk a spenótfőzeléket. 
6. A zöld köpenybe bújtatott hússzeleteket a spenótfőzelékkel töltött paradicsommal és a párolt gombával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A családnak párolt gomba helyett párolt rizst is szolgálhatunk köretként. 
• A csirkemellet vegetáriánusoknak helyettesíthetjük rántott sajttal, azt göngyölve a spenótlevélbe.

Sertéstarja szegfűgombamártással

Fejedelmi lakomát lehet csapni belőle, olyan finom ez az étel! Az elkészítése is hamar megy, hiszen a sertéshús gyorsan elkészül és a mártás is - mondhatni a gomba párolás igényel a legtöbb időt. De az is csupán annyit, hogy az alatt elkészíthető a finom epres-tárkonyos paradicsom-salsa, amit kínálunk mellé. A képen látható finomság receptjéhez az ötletet Ági gombamártásos sertéskaraja adta, aminek fűszerezésén keveset változtattam és máris új étel lett belőle. Az ínyencség, aminek receptje rövidesen megjelenik a Székely Konyhában is húsnapon fogyasztható.

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Kitűnő ínyencség, amit akár vasárnapi, akár ünnepi főételként az asztalra tehetünk. 

Párolt sertéstarja: 70-80 dkg sertéstarja, só, bors, fokhagymapor, 1 dl finom fehérbor, 1 evőkanál sertészsír. 
Szegfűgombamártás: 30-40 dkg szegfűgomba, só, 1 maréknyi friss tárkonylevél, fél kiskanál élelmiszerkeményítő, 1 dl tejföl, 0,5 dl tej, kevés olaj. 

1. A sertéstarját ujjnyi vastagra felszeleteljük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral és felhasználásig hűtőben tarjuk. 
2. A szegfűgombát megpucoljuk, kb. egy centis szárat hagyunk neki, átmossuk és szűrőkanálba téve, levét lecsepegtetjük. A friss tárkonylevelet megmossuk és finomra aprítjuk. 
3. A tarjaszeleteket forró zsíron mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk, kevés bort öntünk alá, és lassú tűzön, közben többször is pótolva az elfőtt bort, puhára pároljuk. Végül zsírjára lesütjük vigyázva, hogy ne égjen meg. 
4. Ez alatt a gombát kevés olajon enyhén sózva saját levében megpároljuk és az élelmiszerkeményítőt elkavarjuk a tejföllel és kevés tejjel. 
5. Amikor zsírjára sült a gomba, hozzáadjuk a tárkonyt, kissé megdinszteljük, feltöltjük a tejfölös habarással, ha szükséges utánsózzuk és kiforraljuk a mártást. 
6. Tálaláskor a hússzeleteket tányérra tesszük, leöntjük a mártással és epres-tárkonyos paradicsom-salsával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A szegfűgomba szárítható, télen csupán kevés vízbe kell tenni, rövid idő alatt megszívja magát vízzel és ugyanilyen mártás készíthető belőle. 
• Mártást készíthetünk hasonló módon más fűszeres gombából is. 
• A családnak nokedlit vagy krumplipürét készíthetünk mellé.

Jó étvágyat!

Szegfűgombaleves

Ízeltes leves, ami a semleges levesek kategóriájába sorolható, ugyanis, igaz, hogy húsalaplé a kiinduló alap, de attól a kevés állati fehérjétől, ami belefőtt az alaplébe, nyugodtan eltekinthetünk. Hiszen, amit még tartalmaz, az a nagyon ízletes szegfűgomba, ami nyugodtan fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon is.  A recept rövidesen megjelenik a Székely Konyhában

Elkészítési idő: 15 perc. Gyors és ízletes leves, aminek különlegessége, hogy a levesbetét benne a gomba. 

30 dkg szegfűgomba, 1 l marhahúsalaplé, 1 csokor petrezselyemzöld, pici olaj, só, bors, tejföl. 

1. A szegfűgombát megpucoljuk, kb. egy centis szárat hagyunk neki, gyorsan átmossuk; a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. 
2. Kevés olajon megdinszteljük, közben enyhén sózzuk és addig pároljuk a saját levében, amíg teljesen elpárolog a leve. 
3. A gombát a felforralt leveshez töljük, megvárjuk, míg újra felfő és hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
4. Tálaláskor tejfölt és borsot kínálunk mellé. 

Jó tudni! 
• Vegetáriánusok zöldségalaplével készíthetik el. 
• Tetszés szerint bármilyen leveszöldséggel gazdagítható, ezt azonban dinszteljük meg, mielőtt a leveshez adjuk.

Jó étvágyat!

2014. május 23., péntek

Szegfűgombapaprikás

Rengeteg a szegfűgomba, Erika barátném múlt vasárnap csak a Nyírbe sétált ki, a várostól egy köpésre és zacskónyi gombával tért haza. Amit a tányérban láttok azt a piacon vettem valamelyik szombaton és készítettem belőle egy jó paprikást pirított puliszkával. S ezt most azért jegyzem be, mert jön a hét vége, akár egy gombászó "egészségügyi sétát" is lehet szervezni - Erikával vasárnap megyek -, de akinek nem fér bele a programjába a gombászás, szombaton a piacon is vehet szegfűgombát.

Elkészítési idő: 40 perc. Igazi ínyencség a szegfűgombából készült paprikás, ami mellé puliszka dukál. Egyaránt tálalható főételként, de akár vacsorára vagy reggelire is. 

50 dkg szegfűgomba, 2 fej hagyma, só, bors, piros paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál kacsazsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, kevés tej. 

1. A szegfűgombát megpucoljuk, megmossuk; a hagymát meghámozzuk és kockára vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. 
2. A kacsazsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a gombát és többször is megkavarva, addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi. Közben sózzuk, borsozzuk. 
3. Megszórjuk liszttel, összekavarjuk, majd hozzáadjuk a kevés tejjel hígított tejfölt és kiforraljuk. 
4. Végül belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. 
5. Pirított puliszkával és salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A szegfűgombát lehetőleg szürőben, gyorsan mossuk át, mert a gomba hamar megszívja magát vízzel. 
• Puliszkával zöldség- és tésztanapon fogyaszthatjuk, de tálalhatjuk párolt vagy főtt húsok mellé is mártásként húsnapon. A gombafélék ugyanis eMpszi táplálkozási ajánlása szerint semleges ételek.

2014. május 21., szerda

Tárkonyos karalábésaláta

Zsenge karalábéból és friss sárgarépából kiváló saláta készíthető, amit egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon. Friss tárkonnyal, zöldhagymával és a különleges öntettel kiváló eledel Alíz salátája. 

Elkészítési idő: 15 perc. Kitűnő saláta, ami egyaránt fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon. 

Saláta: 2 zsenge karalábé, 1 sárgarépa, 2 zöldhagyma, fél maréknyi friss tárkony. 
Öntet: 1 kiskanál méz, fél mokkáskanál só, 1 evőkanál tárkonyecet, fél dl olívaolaj, csipetnyi bors. 

1. A zöldségeket megpucoljuk; a karalábét és a sárgarépát Julienre, azaz gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd megszórjuk a finomra vágott tárkonnyal. 
2. Egy tálacskában összekavarjuk a sót a mézzel, a borssal és a tárkonyecettel, majd lassan csurgatva hozzákavarjuk az olívaolajat is. 
3. Az így előkészített öntetbe beleforgatjuk a többi hozzávalót, tálalásig hűtőben tartjuk. 

Jó tudni! 
• Gazdagíthatjuk a salátát gyufaszálnyira vágott sajttal, ebben az estben önálló fogásként is tálalhatjuk húsnapon.

Jó étvágyat!

2014. május 20., kedd

Sertéskaraj gombamártással

Egyszer egy képzőművész ismerősöm mondta: az étel ne csak finom legyen, hanem legyen szép! S milyen igaza volt! Ági pompás fogása valóban nem csak finom, hanem szép is. Ízlésesen, étvágygerjesztően tálalta, elég rápillantani, és máris beindul a nyálelválasztásunk.

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Ízletes, tartalmas húsnapi főfogás, amit akár vendégeknek is tálalhatunk. 

Gombamártás: 50 dkg csiperkegomba, 2 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, kevés olívaolaj, ételízesítő, pirospaprika, 1 evőkanál tejföl. 
Párolt sertéskaraj: személyenként 2 kis szelet sertéskaraj, só, bors, pirospaprika, kevés olaj, friss zöldség. 

1. A gombát megmossuk és felszeleteljük; a hagymát és fokhagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk. 
2. A hagymát és fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, megszórjuk kevés pirospaprikával és hozzáadjuk a szeletelt gombát. Kevés vizet öntünk alá, fűszerezzük és fedő alatt készre pároljuk. Tálaláskor egy kanál tejfölt öntünk rá. 
3. A húst felszeleteljük, befűszerezzük és kevés olajon, vízet öntve alá puhára pároljuk. 
4. A párolt karajt gombamártással tálaljuk és friss zöldségsalátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

2014. május 17., szombat

Piacolás a fogyás érdekében

A mai napot piacolással kezdtem (Alíz) és a képen látható finomságokat sikerült vennem. Ezekből jövő héten mind valami finomság lesz, olyan ami a fogyást szolgálja. Hogy mik lesznek, azt majd rendre beblogolom, de előbb lássuk, mi is van itt és mik a tervek. Először is a kedves nyárádmenti kofához mentem, tőle veszem évek óta a murkot, petrezselymet, hagymát - ezúttal zöldet vettem - karalábét, karfiolt és tököt. Most a paradicsomot is tőle vásároltam, mert nagyon dícsérte a fóliás paradicsomját és eddig még soha nem csalódtam benne. Kicsit odébb menve, örömmel konstatáltam, hogy a kedves teleormáni zöldségesek is visszatértek ezúttal illatos kerti eperrel, de volt fóliás paprikájuk is, így hát a több mint egy kiló eper mellé vettem néhány paprikát is. A tárkonyt télire vettem a sáromberki nénitől - tőle legalább 30 éve vásárolok, csak néha ravasz és ezért nem szeretek gyakran járni hozzá. Kifele jövet a piacról ott volt Árpi bácsi, a Gombakirály és naná, hogy vettem tőle egy zacskó szegfűgombát. Most egyelőre mindent szépen elpakolok a hűtőbe, a zöldpaszulyból leves lesz a mai húsnapra és a holnapi zöldségnapra, a karfiol egy részéből pedig vacsorára lesz majonézes karfiol. A többi finomság pedig egyelőre várja a sorát, de rendre mindenből lesz valami finomság.

2014. május 16., péntek

Epres gyümölcstál

Ehhez a gyümölcstálhoz sem kell recept, hiszen látszik, mi van rajta. Hozzáfűznivaló csak annyi, hogy igyekezzünk minél több idénygyümölcsöt enni addig, amíg van friss gyümölcs. Azok közül is részesítsük előnybe a hazai gyümölcsöket, hiszen ezeknek íze, illata, zamata sokkal jobb, mint a bevásárlóközpontokban kapható napot, földet nem látott műgyümölcsöknek.

Tárkonyos húsgombócleves

Pompás, tartalmas, igazi húsnapi leves Ágitól, aki szerint annyira tömör ez a leves, hogy második sem kell mellé. Nyílván, aki még másodikot igényelne mellé, azt nem beszéljük le róla, de az mindenképp valami könnyű, semleges zöldségekből készített étel legyen, esetleg kevés hússal.  

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Tartalmas, ízletes leves, ami mellé második sem kell. Természetesen, az egyáltalán nem baj, ha valami második is készül hozzá. 

Leves: 1 csomag fagyasztott vegyes zöldség vagy ennek megfelelő mennyiségű friss leveszöldség, ételízesítő, ecetes tárkony, ecet vagy citromlé, ízlés szerint, tejföl, só. 
Gombóc: 0,5 kg darált hús, 2 cikk fokhagyma, 1 tojás, só, bors, 2 evőkanál prézli. 

1. A zöldséget ételízesítős vízben feltesszük főni. 
2. Amíg a zöldség felfő elkészítjük a húsgombócot: a húst a fűszerekkel, a tojással és a prézlivel összegyúrjuk és nedves kézzel gombócokat formálunk belőle. 
3. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, a leveshez adjuk a gombócokat és készre főzzük. 
4. A tárkonyt finomra vágjuk és a citromlével vagy ecettel egyszerre a leveshez adjuk. 
5. Végül kevés levessel felhígítjuk a tejfölt és legírozzuk vele a levest.

Jó étvágyat!

2014. május 3., szombat

Gyümölcstál

Ez valóban egy olyan kép, ami felér ezer szóval. Ezt nem kell különösebben magyarázni, hogy mi,  a hozzávalókat sem kell felsorolni, hiszen látszik, mi van a tálon, ami pedig az arányokat és sorrendet illeti akár tévedhetünk is, mert attól még mindig finom az étel. Mindenképp Emese megmutatta, hogyan kell megadni a módját az étkezésnek gyümölcsnapon! Hát így!

2014. május 1., csütörtök

Sonkás nyársak majálisra

Majálison nem csak flekkent és miccset lehet sütni, hanem például ilyen nyársat is, amilyet Rita készített. Előnye, hogy rengeteg finom semleges zöldséget lehet rakni a hús közé, és jó sok finom, friss salátával igazi húsnapi eledel. A recept egyébként megjelent a Székely Konyhában is.

Elkészítési idő: 45 perc. A nyári, hétvégi kirándulásainkon a flekken, sült szalonna mellé egy kis nyárson sült is dukál. Biztos sikert aratunk vele vendégeink körében. 

8 db gomba, 1 kígyóuborka, 1 kaliforniai paprika, 1 nagyfej hagyma, 1 szál füstölt kolbász, 15 dkg szalonna, 25 dkg sonka; sasliknyárs, a tűzdeléshez. 

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát félbe, a hagymát, paprikát cikkekre, az uborkát ujjnyi szeletekre vágjuk. A sonkát és szalonnát vékony, apró szeletekre vágjuk. 
2. A sasliknyársra feltűzdeljük a hozzávalókat, tetszés szerint olyan sorrendben, hogy a húsfélét mindig zöldség kövesse. 
3. Parázson többször megforgatva készre sütjük, figyelve arra, hogy a zöldségek ne égjenek meg. 

Jó tudni! 
• Nyársat bármilyen húsból készíthetünk.

Jó étvágyat!