2014. március 15., szombat

Káposztaléleves szárított vargányával

Ízletes, hagyományos leves, ami apró változtatással, megállja helyét húsnapi levesként is eMpszi táplálkozási ajánlatában. Az apró trükk, amit "be kell vetni", hogy tökéletes húsnapi leves legyen, mindössze annyi, hogy ki kell hagyni belőle a rizst és a rántást, minden egyéb illik a képbe és lehet fogyasztani húsnapon. Alíz receptje egyébként megjelent a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: 1-1,5 óra. A hagyományos disznóvágások elmaradhatatlan toroslevese. Ilyenkor rendszerint belefőzik a levesbe a sertés agyvelőjét is, vagy külön tálalják, előzetesen kis láboskában főzve. 

Leves: 30-40 dkg sertéslapocka és bármilyen csontos sertéshús vegyesen, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 kisebb zeller, 1 kisfej hagyma, 1 maréknyi szárított vargánya, káposztalé ízlés szerint, ételízesítő, pirospaprika, só, ha nem eléggé sós a káposztalé, evőkanálnyi sertészsír. 
Gombóc: 50 dkg friss kolbászhús vagy 50 dkg darált sertéshús, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors és pirospaprika. 

1. A kockára vágott húst kevés ételízesítővel fűszerezett vízben feltesszük főni. 
2. Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldséget, a hagymát apró kockára, a gyökérzöldségeket hosszú, vékony szeletekre vágjuk. 
3. Egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a zsíron a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi zöldséget, és megpároljuk. 
4. Ha a zöldség elkészült, hozzáadjuk a húshoz, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a kolbászhúsból készített mogyoró nagyságú gombócokat. 
5. Eközben egy kis lábosban külön megfőzzük a szárított vargányát, majd azt is a leveshez adjuk. 
6. A káposztalevet előbb külön felforraljuk, majd a leveshez annyit adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. A végén sózzuk, ha nem eléggé sós a káposztalé. 

Jó tudni! 
• Aki szereti, karalábét is tehet a levesbe. 
• Egészségesebb lesz a levesünk, ha házi ételízesítővel fűszerezzük a kereskedelemben vásárolható ételízesítő helyett.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése