2014. március 18., kedd

Böjtös paszulyleves

Téved, ha valaki azt hiszi, a székelyek húst hússal esznek, nagyanyáink konyhájában ugyanis szinte minden ételnek megvolt a böjtös változata. Így a csülkös bablevesnek is megvolt a húsmentes párja, ami a sok zöldségtől lesz ízletes, nem a füstölt hústól. Alíz levesét zöldségnapra és tésztanapra ajánljuk, a recept rövidesen megjelenik a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: 1 óra. A csülökkel főtt bableves böjtös változata, ami nem a benne lévő hústól, hanem a sok zöldségtől lesz ízletes. 

Paszulyleves: 0,5 kg nagyszemű tarkabab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 kis fej hagyma, só, 1-2 babérlevél. 
Rántás: 1-2 evőkanál napraforgóolaj, 1 púpozott evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika. 

1. A tarkababot megpucoljuk, átmossuk és legalább egy éjszakára bő vízben beáztatjuk. 
2. Másnap bő, enyhén sós vízben főni tesszük a babot. 
3. Amíg a bab fő, megpucoljuk a zöldségeket, és kb. akkora kockára vágjuk, mint amekkorák a babszemek. 
4. Ha a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket és a babérlevelet, majd addig főzzük, amíg teljesen megpuhul. 
5. A lisztből és olajból vékony rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, és berántjuk vele a levest. 
6. Tálaláskor tejfölt és vékonyra szeletelt hagymát adunk mellé. 

Jó tudni! 
• Ha fövés közben hozzáadunk a leveshez egy evőkanál mustárt, pikánsabb lesz. 
• Tetszés szerint fokhagymával és tárkonnyal is fűszerezhető.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése