2014. július 15., kedd

Szezámmagos rántott karfiol salátakrumplival

Pompás vasárnapi főételként is tálalhatjuk a képen látható szezámmagos rántott karfiolt salátakrumplival. A fenti főétel nagy előnye, hogy dobozolható és akár munkahelyi ebédként is fogyasztható. Ha tehát az elkészítését mondjuk vasárnapi zöldségnapra időzítettük, érdemes annyit készíteni belőle, hogy a hétfői tésztanapra is maradjon belőle, amit majd felcsomagolhatunk magunknak munkába vinni.

Elkészítési idő: 1 óra. A kitűnő ételt akár vasárnapi ebéd főfogásaként is felszolgáhatjuk zöldség és tésztanapon. 

Szezámmagos rántott karfiol: 1 közepes karfiol, só, bors, 2 tojás 2-3 evőkanál búzacsíraőrlemény, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál szezámmag, olaj, a sütéshez. 
Salátakrumpli: 6-8 burgonya, egy nagy fej hagyma, 1 evőkanál olaj, só, bors, 2 evőkanál ecet, 2 kiskanál cukor. 

1. A karfiolt rózsáira szedjük, a burgonyát megmossuk, a hagymát megpucoljuk és tetszés szerint karikára vagy laskára vágjuk. A karfiolt enyhén sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, majd minden oldalán enyhén sózzuk, borsozzuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és félkör alakú szeletekre vágjuk. 
2. A burgonyát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk, kevés olajat öntünk rá és összeforgatjuk. 
3. Egy csészényi vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk az ecetet, összekavarjuk, majd a tálban lévő burgonyára öntjük és átforgatjuk. Amíg a karfiolt kirántjuk, a salátakrumplit hűtőben tartjuk. 
4. A tojásokat egy mélyebb tálacskában felverjük, egy tányérba lisztet teszünk, egy másik tányérban összekeverjük a zsemlemorzsát a szezámmaggal. 
5. A karfiolrózsákat előbb lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba, végül a szezámmagos zsemlemorzsába. Forró olajban minden oldalán kisütjük. 
6. A szezámmagos karfiolrózsákat tányérra tesszük, a salátakrumplit melléhalmozzuk és tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A karfiolrózsákat egyszerűbben is kiránthatjuk lisztbe tojásba forgatva, illetve a zsemlemorzsába nem muszáj a szezámmagot keverni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése