2014. július 11., péntek

Stefánia-szelet

Tökéletes húsnapi étel Krisztina ötlete alapján, ami a család húsigényét is kielégíti napokra előre. Nem kell annyi olajat használni hozzá, mint a hagyományos fasírthoz és a formázással sem kell pepecselni. Sárgarépafőzelékkel tálaljuk. 

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Gyakorlatilag ez is fasírt, csak egyben sütjük meg és rendszerint főtt tojás is van a közepében. 

0,5 kg darált hús (borjú és sertés, vegyesen), 4-5 cikk fokhagyma, 1 nyers- és 3-4 főtt tojás , só, bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 nagy fej hagyma, olaj. 

1. A hagymát és fokhagymát megpucoljuk; a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük; a fokhagymát megreszeljük vagy finomra zúzzuk; a főtt tojásokat meghámozzuk. 
2. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát és a fokhagymát, a nyers tojást, sózzuk, borsozzuk és összegyúrjuk. 
3. Egy alufóliát kiterítünk, megkenjük olajjal zsemlemorzsát szórunk rá, majd egyenletesen elegyengetjük rajta a fasírtmasszát. Közepébe sorakoztatjuk a főtt tojásokat, az alufólia segítségével felgöngyöljük. 
4. Kalács- vagy őzgerincformában kb. 45-60 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből, kicsomagoljuk, hogy a teteje megpirulhasson. 
5. Főzelékkel, vagy semleges zöldségből készül salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A fasírtmasszát nem muszáj alufúliába göngyölni ha őzgerincformában sütjük, elég ha kiolajozzuk a formát, a massza felét az aljába tesszük, rárakjuk a tojásokat és befödjük a másik felével.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése