2014. július 3., csütörtök

Rongyos zöldségleves

Finom, könnyű, nyári leveske húsnapra! Olyankor érdemes készíteni, amikor sok a friss, zsenge zöldség. Érdekessége, hogy tetszés szerint alakítható egyéb zöldségek hozzáadásával vagy éppenséggel kihagyásával. Például, ha kihagyjuk belőle a tojást és a csirkehúsalaplét, egyszerű, ízletes zöldséglevest nyerünk, amit egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon. Ha a tojást rizzsel vagy krumplival helyettesítjük, akkor príma zöldség- és tésztanapi levest nyerünk. Ha levesbetétnek galuskát teszünk bele, csak tésztanapon fogyaszthatjuk. 

Elkészítési idő: 40 perc. Egyszerű, könnyű leves, amit ebben a változatában csak húsnapon fogyaszthatunk. 

1-2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 darabocska zeller, fél karalábé, fél fej karfiol, 1 kisfej hagyma, maréknyi zöldborsó, 20 dkg bármilyen erdei gomba, 2 l csirkehúsalaplé, 1 evőkanál kacsazsír, 1 tojás, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors. 

1. A zöldségeket megpucoljuk; a hagymát apró kockára, a többit pedig tetszés szerint feldaraboljuk. A gombát megpucoljuk, megmossuk és falatnyi szeletekre vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A csirkehúsalaplét felforraljuk. 
2. A kacsazsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a gyökérzöldségeket és a zöldborsót, majd addig pároljuk, amíg a zöldségek színt váltanak. 
3. Ekkor feltöltjük a forró csirkehúsalaplével, ha szükséges, még sózzuk, hozzáadjuk a rózsáira bontott karfiolt és a gombát, majd addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul benne. 
4. A tojást elkavarjuk annyira, hogy a sárgája a fehérjével egynemű masszát képezzen, de nem verjük fel habosra, majd a levest folytonosan kavargatva a tojást „belerongyoljuk” a fövő ételbe. 
5. Végül a tejfölt elkavarjuk kevés forró levessel, majd a keverékkel legírozzuk a levest. 
6. Tálaláskor gazdagon megszórjuk petrezselyemzölddel és borsot adunk mellé. 

Jó tudni! 
• A csirkehúsalaplét helyettesíthetjük csirkés húsleveskockával is. 
• A legírozás azt jelenti, hogy amint a levesbe kerül a tejfölös keverék, tovább nem forraljuk. 
• A levest tetszés szerint savanyíthatjuk is kevés citromlével.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése