2014. július 25., péntek

Cukkinikéregben bundázott fasírt

A minap Zsóka mutatott egy ötletes, cukkinis ételt, húsnapra ajánlotta és biza annyira megtetszett, hogy muszáj volt elkészítenem. Az eredeti ötlet erről az orosz blogról származik, mivel a sok fázisfotó mutatja, mit, hogyan kell csinálni, még oroszul sem kell tudni ahhoz, hogy megértsük. De aki ismeri a kisbetűket is, nemcsak a nagyokat, nyugodtan nézzen körül a blogon, mert rengeteg finom étel van rajta egészséges társításban. Na, szóval, az én változatom így néz ki, tettem bele egy kis kanyart, és a kedvenc szezámmagos paníromba forgattam a cukkinikarikákat. Természetesen, ez is megjelenik közelebbről a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: 1 óra. Kitűnő feltét, de akár előétel is lehet ünnepi alkalmakkor. 

Fasírt: 35 dkg darált hús (sertés és borjú vegyesen), 1 közepes sárgarépa, 1 tejben áztatott kicsi zsemle, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kis fej hagyma, só, bors. 
Panírozás: 1 közepes cukkini, só; 3 tojás, 2-3 evőkanál liszt; 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál szezámmag; olaj, a sütéshez. 

1. A cukkinit meghámozzuk, 1-1,5 centis karikákra vágjuk, enyhén sózzuk és felhasználásig félretesszük. A fasírthoz a zöldségeket megpucoljuk és lereszeljük. A panírozáshoz a tojást felverjük, a szezámmagot belekavarjuk zsemlemorzsába és sorrendben előkészítjük külön tálacskákban: a lisztet, a felvert tojást és a szezámmagos zsemlemorzsát. 
2. Összeállítjuk a fasírtmasszát: a darálthúshoz adjuk a tojást és a tejben áztatott zsemlét, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk. 
3. A cukkinikarikák közepét óvatosan kiszedjük és a helyét megtöltjük fasírtmasszával. 
4. Az így előkészített, fasírttal töltött cukkinikarikákat előbb lisztbe, majd tojásba, utána a szezámmagos zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát kisütjük. 
5. Tetszés szerint semleges zöldségből készült főzelékkel vagy friss salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ha fiatal a cukkini, nem szükséges meghámozni, illetve hámozhatjuk csíkosra. 
• Ha nincs cukkini, kisebb méretű tökből is elkészíthető.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése