2014. július 11., péntek

Árvalaskaleves

Ez is egy egyszerű és nagyszerű leves, amit szintén sok családban főznek a Székelyföldön. Két féle változata ismert, a böjtös - ami a képen is látható - illetve a füstölt szalonnapörcös változata. EMpszi táplálkozási tanácsadója szerint mindkettőt tésztanapon fogyasztjuk.

Elkészítési idő: 25 perc. Egyszerű és nagyszerű, épp ettől jó ez a leves. 

4-5 burgonya, maréknyi lebbencstészta, 1 fej hagyma, 1 dl tejföl, kevés olaj, pirospaprika, só, bors, ízlés szerint. 

1. A burgonyát és hagymát meghámozzuk, megmossuk; a hagymát apró-, a burgonyát nagy kockára vágjuk. 
2. A burgonyát bő vízben odatesszük főni, közben sózzuk. 
3. Ez alatt a lebbencstésztát kevés olajon világosra pirítjuk és a fővő leveshez adjuk. 
4. Amíg a lebencstésztával fő a leves, olajat hevítünk és megpirítjuk benne a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával és berántjuk vele a levest. 
5. Tálaláskor tejfölt és borsot adunk mellé. 

Jó tudni! 
• Figyeljünk arra, hogy az olaj forró legyen, amikor a hagymát beletesszük, mert nem dinsztelni kell, hanem pirítani. Ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy ne égessük meg sem a hagymát, sem a pirospaprikát. 
• Ha a pirospaprika megég, kesernyés ízt kap az étel. 
• Olaj helyett használhatunk füstölt szalonnát is. Ebben az esetben a kiolvasztott szalonnazsíron pirítjuk meg a hagymát, a szalonnapörcöket a végén adjuk a leveshez.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése