2014. július 11., péntek

Majonézes szegfűgomba

A különféle majonézes gombák kitűnő semleges ételek, amiket egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon. Figyeljünk azonban arra, hogy melyik napon, mivel fogyasztjuk! Húsnapon például kitűnő mártogatós lehet rántott husik mellé, de sajttal és semleges zöldségekkel is finom. Zöldségnapon kimondottan ajánlom paprika- és uborkaszeletekkel fogyasztva, de lehet mártogatni zellerszárral is, aki szereti. Tésztanapon fogyaszthatjuk akár kenyérrel is, figyeljünk viszont arra, hogy ne együnk meg ennek ürügyén egy tonna kenyeret! Tésztanapon is inkább a képen is látható fittness-kenyret javaslom.

Elkészítési idő: 40 perc. Ízletes, kenyérre kenhető finomság, amit akár reggelire, akár vacsorára fogyaszthatunk. 

30-40 dkg szegfűgomba, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 kiskanál mustár, 0,5 dl tejföl, 1 kis fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, citromlé. 

1. A szegfűgombát megpucoljuk, gyorsan átmossuk; a hagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. 
2. A szegfűgombát kevés olajon, enyhén sózva a saját levében megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. 
3. A tojássárgából az olajjal és mustárral majonézt kavarunk, hozzáadjuk a tejfölt, kevés citromlével, sóval és borssal ízesítjük. 
4. Az időközben kihűlt szegfűgombát a majonézhez keverjük, hozzáadjuk a hagymát és a petrezselyemzöldet, majd az egészet összekavarjuk. Ha szükséges sóval és borssal ízesítjük. 
5. Ropogós fitness-kenyérrel és friss paradicsommal tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ugyanilyen finom saláta készíthető laskagombából, csiperkéből, sarlós tölcsérgombából, galambgombából is vargányából is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése