2014. március 24., hétfő

Mediterrán krumplisaláta

A képen látható különleges krumplisalátát főleg azoknak ajánljuk, akiknek gond, hogy a munkahelyen, mit egyenek zöldség- és tésztanapon. Alíz krumplisalátája könnyen csomagolható műanyagdobozba és rántott zöldségekkel, zöldség- és gombafasírtokkal fogyasztható akár a munkahelyen is. 

Elkészítési idő: 1 óra. Zöldség- és tésztanapra ajánljuk ebédre vagy vacsorára. 

Krumplisaláta: 1 kg burgonya, 1 kis narancs, maréknyi mazsola, só, fehérbors. 
Öntet: 1 nyers tojássárga, 1 dl olaj, 1 dl tejföl, 1 kis hagyma, 1 kiskanál mustár, citromlé, pici só és ha szükség, nagyon kevés porcukor. 

1. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vagy félkarikára vágjuk. A narancsot meghámozzuk, amennyire lehet lehúzzuk a fehér hártyáját és a cikkeket kisebb falatokra vágjuk. 
2. Amíg a burgonya fő, elkészítjük az öntetet: a tojássárgából az olajjal majonézt készítünk, hozzákavarjuk a mustárt és a tejfölt, a kisfej hagymát megpucoljuk és a reszelő legapróbb lyukán belereszeljük, enyhén sózzuk, ízlés szerint citromlével és nagyon kevés porcukorral ízesítjük. 
3. A felaprított burgonyát és narancsot valamint a mazsolát egy tálba tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lazán, vigyázva arra, hogy ne törjön össze a narancs átforgatjuk. 
4. Ráöntjük az öntetet, összeforgatjuk és fogyasztás előtt legalább egy órát hűtőben tartjuk. 
5. Köretként adjuk rántott zöldségek, gomba, vagy gomba- és zöldségfasírtok mellé. 

Jó tudni! 
• Aki nem szétválasztósan étkezik, annak hús mellé is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

2014. március 23., vasárnap

Töltött krumpli káposztával

Különleges ízvilágú töltött krumplit készített Molnár Réka, amit bátran fogyaszthatunk zöldség- és tésztanapon. Hozzá még csak egy könnyű zöldségleves kell és kész a pompás ebéd.

Elkészítési idő: 1 óra. Laktató főétel zöldség- és tésztanapon. 

5 nagy burgonya, maréknyi gyalult káposzta, só, bors, őrölt kömény, 1 kis fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, kevés olívaolaj és vaj. 

1. A burgonyát sós vízben félpuhára főzzük, ketté vágjuk és a belsejét kikaparjuk úgy, hogy kb. fél centis karéja maradjon. 
2. A kikapart burgonyát egy kislábosban, csendes tűzön kevés vajon megtörjük, közben sózzuk, borsozzuk. 
3. A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a maréknyi gyalult káposztát, sózzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és borssal és kissé megfonnyasztjuk. 
4. A káposztát összekeverjük a tört burgonyával, megtöltjük vele a kikapart fél burgonyák belsejét, tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. 
5. Friss salátával zöldség- és tésztanapon fogyasztjuk. 

Jó tudni! 
• A káposztával töltött krumplit a család többi tagjának köretként is tálalhatjuk hús mellé.

2014. március 22., szombat

Sárgarépafőzelék

Íme egy nagyszerű köret, ami egyaránt fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon. Köszönjük a receptet Szabó Andreának, aki húsnapon fasírttal szolgálta fel ezt a nemcsak ízben, de színben is pompás főzeléket.

Elkészítési idő: 30 perc. Kiváló köret húsok, rántott zöldségek mellé. 

1 kg sárgarépa, 3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, só, olaj. 

1. A sárgarépát megpucoljuk és tetszés szerint lereszeljük vagy karikára vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk. 
2. A sárgarépát a fokhagymával kevés olajon megpároljuk, közben sózzuk és kevés vizet adogatunk hozzá, amíg a sárgarépa megpuhul. 
3. A lisztből és a tejből habarást készítünk, hozzáadjuk a sárgarépához, majd felforraljuk. 
4. Húsnapon fasírttal tálaljuk, de fogyasztható zöldségnapon rántott zöldségekkel, vagy tésztanapon bundáskenyérrel. Illetve tetszés szerint variálható a már említett napokon.

Jó étvágyat!

Márciusi gyümölcssaláta

Akik Pszichowellnesszel igyekeznek megszabadulni súlyfölöslegüktől, sokszor kifogásolják, hogy koratavasszal nincs is gyümölcs. Való igaz, hogy mifelénk nincs annyi mint ősz elején, de azért van még a tavalyiból, s van még aszalt gyümölcs is és csonthéjas. No, ezekből lehet egy jó salátát készíteni, hogy annak is az legyen az érzése, hogy ételt evett, aki még mindig nem tekinti a gyümölcsöt ételnek.

Elkészítési idő: 10 perc. Gyümölcsnapi ebédre ajánljuk, de akár vacsorára is fogyasztható. 

1 alma, 1 körte, 1 narancs, negyed banán, néhány szem mazsola, darabosra aprított dió, ízlés szerint. 

1. A narancsot meghámozzuk, fehér hártyáitól megtisztítjuk, cikkekre szedjük, majd kockára vágjuk. 
2. Az almát és a körtét megmossuk, négybe vágjuk, magházukat kivágjuk, majd tetszés szerint felaprítjuk. 
3. A feldarabolt gyümölcsöt egy tálacskába tesszük, összeforgatjuk, a tetejére tesünk néhány banánkarikát, megszórjuk mazsolával és darabosra aprított dióval.

Jó étvágyat!

2014. március 20., csütörtök

Krumplifasírt káposztasalátával

Vitamindús, laktató zöldség- és tésztanapi étel Forró Ágnestől, amiben szépen megfigyelhető az arány is. Vagyis ha fogyni akarunk, illetve tartani a vonalaink, akkor ajánlott, hogy kétharmad részben semleges zöldséget fogyasszunk és egyharmad részben magas keményítő tartalmút vagy éppenséggel tésztás ételt.

Elkészítési idő: 45 perc. Kitűnő főfogás zöldség- és tésztanapra, de akár vacsorára is tálalható.

Krumplifasírt: 1 kg burgonya, 1 tojás, 2 evőkanál kukoricakeményítő, petrezselyemzöld, só, bors, 1 kis fej fokhagyma (vagy ízlés szerint), olaj, a sütéshez. 
Káposztasaláta: 1 kis fej káposzta, 10-15 dkg zöldborsó, ételízesítő, 1 kiskanál saláta-fűszerkeverék, citromlé, ízlés szerint; paradicsom. 

1. A burgonyát megpucoljuk, lereszeljük, enyhén sózzuk és kevés ideig állni hagyjuk. A zöldborsót sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. 
2. A burgonyát kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, a kukoricakeményítőt, a fokhagymát és a fűszereket. Összegyúrjuk, gombócokat formálunk belőle és forró olajban szép pirosra sütjük. 
3. A káposztát legyaluljuk, hozzáadjuk a zöldborsót, a fűszereket és a citromlevet, majd lazán összeforgatjuk.
4. Tálaláskor a fasírt mellé halmozzuk a salátát, és paradicsomszeletekkel díszítjük.

Jó étvágyat! 

2014. március 18., kedd

Sárgaborsó-főzelék pirított hagymakarikával

Még egy finom étel nagyanyáink konyhájából, a sárgaborsó-főzeléket ugyanis meg lehet enni pirított hagymakarikával is, nem muszáj kolbászt sütni a tetejére. Rita főzeléke kiváló étel zöldségnapra és tésztanapra, a recept egyébként megjelent a Székely Konyhában

Elkészítési idő: 40 perc. Másodiknak, vacsorának kiadós étel zöldség- és tésztanapon. 

25 dkg sárgaborsó, 4 fej lilahagyma, liszt, babérlevél, só, kevés olaj, 1 evőkanál liszt. 

1. A sárgaborsót előző este hideg vízben beáztatjuk. 
2. Másnap sós, babérleveles vízben készre főzzük, majd átpasszírozzuk, vagy botmixerrel pépesítjük.
3. Vékony rántással sűrítjük. 
4. A hagymát megpucoljuk, vékony karikára vágjuk, és forró olajban megpirítjuk.

Jó tudni!
* Ebből a főzelékből teljesen kihagyhatjuk a rántást, ha a főzelék egy részét turmixoljuk, azzal is sűríthetjük.

Jó étvágyat!

Böjtös paszulyleves

Téved, ha valaki azt hiszi, a székelyek húst hússal esznek, nagyanyáink konyhájában ugyanis szinte minden ételnek megvolt a böjtös változata. Így a csülkös bablevesnek is megvolt a húsmentes párja, ami a sok zöldségtől lesz ízletes, nem a füstölt hústól. Alíz levesét zöldségnapra és tésztanapra ajánljuk, a recept rövidesen megjelenik a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: 1 óra. A csülökkel főtt bableves böjtös változata, ami nem a benne lévő hústól, hanem a sok zöldségtől lesz ízletes. 

Paszulyleves: 0,5 kg nagyszemű tarkabab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 kis fej hagyma, só, 1-2 babérlevél. 
Rántás: 1-2 evőkanál napraforgóolaj, 1 púpozott evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika. 

1. A tarkababot megpucoljuk, átmossuk és legalább egy éjszakára bő vízben beáztatjuk. 
2. Másnap bő, enyhén sós vízben főni tesszük a babot. 
3. Amíg a bab fő, megpucoljuk a zöldségeket, és kb. akkora kockára vágjuk, mint amekkorák a babszemek. 
4. Ha a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket és a babérlevelet, majd addig főzzük, amíg teljesen megpuhul. 
5. A lisztből és olajból vékony rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, és berántjuk vele a levest. 
6. Tálaláskor tejfölt és vékonyra szeletelt hagymát adunk mellé. 

Jó tudni! 
• Ha fövés közben hozzáadunk a leveshez egy evőkanál mustárt, pikánsabb lesz. 
• Tetszés szerint fokhagymával és tárkonnyal is fűszerezhető.

Jó étvágyat!

2014. március 17., hétfő

Füstölt halas sárgarépa-saláta

Aki munkába jár, annak sokszor gondot okozhat az ebéd, amit ugye otthonról kell vinnie. A fenti képen látható sárgarépa saláta füstölt hallal, jó ebéd lehet a munkahelyen, amit egy kis műanyagdobozba csomagolva bevihetünk a munkahelyünkre és ott majd elfogyaszthatjuk. A húsnapi finomságot Alíz készítette és rövidesen megjelenik a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: 15 perc. Könnyű, vitamindús saláta, kitűnő ebéd vagy vacsora lehet húsnapon.

2 sárgarépa, 1-2 szál zöldhagyma, füstölt hal, ízlés szerint só, bors, 1 evőkanál olívaolaj, frissen facsart citromlé ízlés szerint. 

1. A sárgarépát és a zöldhagymát megpucoljuk; a sárgarépát a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a zöldhagymát karikára vágjuk. 
2. A zöldségeket egy tálba halmozzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lelocsoljuk olívaolajjal és citromlével, majd összeforgatjuk. 
3. A füstölt halat falatnyi darabokra szedjük, és a sárgarépasalátára szórva tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ez a saláta tonhalkonzervből vagy egyszerű olajos halkonyzervből is elkészíthető. Ebben az esetben az olívaolajat a halról letöltött olajjal helyettesítjük.
* A sárgarépa-saláta hal nélkül, zöldség- és tésztanapon is fogyasztható például gombafasírttal, rántott vagy grillezett zöldségekkel.

Jó étvágyat!

2014. március 16., vasárnap

Savanyú gombaleves

Sokan tévesen értelmezik a tésztanapot, ugyanis azt hiszik, csak édes ételeket lehet enni ezen a napon. Holott vannak nagyon ízletes nem édes ételek is, mint például Rita nagyszerű savanyú gombalevese. A Székely Konyhában megjelent receptet érdemes elkészíteni a legközelebbi tésztanapon.

Elkészítési idő: 30 perc. Nagyanyáink előszeretettel főzték ezt az ízletes levest nyáron erdei-, télen pedig szárított gombából. 

30 dkg termesztett csiperkegomba, 2 sárgarépa, kevés zeller és karalábé, 1 fej hagyma, 1 maréknyi tarhonya, só, bors, pirospaprika, ecet, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, tejföl ízlés szerint. 

1. A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk és sós vízben megfőzzük. 
2. Egy serpenyőben tarhonyát pirítunk, és a leveshez adjuk a megtisztított, felszeletelt gombával együtt.
3. A lisztből az olajon világos rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és belefőzzük a levesbe.
4. Tálaláskor ecetet és borsot adunk mellé. 

Jó tudni! 
• Szárított vargányából, vagyis hiripgombából a legfinomabb. 

Jó étvágyat!

Pisztráng muzsgyéval

Halat fogyasztani nagyon egészséges, mégis a mi vidékünkön nagyon ritkán kerül terítékre. Pedig ha több halat fogyasztanánk és kevesebb disznóhúst, akkor vélhetőleg kevesebb ember küszködne túlsúllyal. Így hát, aki fogyni akar, fogyasszon minél kevesebb disznóhúst és minél több halat és minden bizonnyal csinosodni fog. A képen látható fogást Alíz készítette és rövidesen megjelenik a Székely Konyhában is. Természetesen, húsnapon fogyasztható ebédre vagy vacsorára.

Elkészítési idő: 1 óra. Egyszerű fogás, ami a mellé tálalt fokhagymaszósztól, azaz a muzsgyétól lesz pikáns. 

Grillezett pisztráng: 4 pisztráng, citrombors ízlés szerint, kevés napraforgóolaj a sütéshez. 
Köret: 1 sárgarépa, 2-3 evőkanál fagyasztott zöldborsó, 1-2 evőkanál fagyasztott zöldbab, 1 evőkanál vaj, só, bors. 
Muzsgyé: 4-5 cikk fokhagyma, fél citrom leve, só, bors, kevés olaj. 

1. A pisztrángot megpucoljuk, megmossuk, kívül-belül törlőkendővel leitatjuk róla a vizet, majd kívül-belül beszórjuk citromborssal, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a köretet és a muzsgyét. 
2. A fokhagymát fokhagymatörőn átnyomjuk, sózzuk, kevés olajjal kikavarjuk, közben belefacsarjuk a fél citrom levét és borssal ízesítjük. Tálalásig félretesszük. 
3. A sárgarépát megpucoljuk, karikára vágjuk, egy evőkanál olvasztott vajon félpuhára pároljuk, hozzáadjuk a fagyasztott zöldségeket, fedő alatt, enyhén sózva, borsozva puhára pároljuk. 
4. A halat vékonyan olajozott grillsütőben fedő alatt mindkét oldalán ropogósra sütjük. 
5. A halat hosszúkás tányérra helyezzük, mellé halmozzuk a párolt zöldséget, majd muzsgyéval és citromkarikákkal tálaljuk. 

Jó tudni! 
 • A muzsgyé fokhagymából készült szósz, amit főleg sült hal mellé, de akár flekken mellé is szolgálhatunk. 
• A muzsgyé receptben leírt változata ízlés szerint vízzel hígítható.
* A családnak készíthetünk vajban párolt burgonyát mellé.

Jó étvágyat!

Szegfűgombás omlett

Messze még ugyan a szegfűgomba-szezon, de ezt a húsnapi finomságot attól még közzétesszük, mert lényegében bármilyen gombából elkészíthető. Bizonyára van még a fagyasztókban tavalyi erdei gomba, de lehet venni akár termesztett gombát is, amikből Alíz receptje alapján elkészíthető ez a finomság. Húsnapon főételként is fogyaszthatjuk sok salátával. A recept megjelent a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: 20 perc. 

25-30 dkg szegfűgomba, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, csipetnyi finomra vágott petrezselyemzöld, só, bors, olaj, illetve egy omlett személyenként. 

1. A szegfűgombát megtisztítjuk, gyorsan átmossuk és forró olajon addig pároljuk, amíg a keletkező leve teljesen elfő. 
2. Közben sózzuk, borsozzuk, petrezselyemzölddel ízesítjük.Végül besűrítjük a tojásból és tejfölből készített habarással. 
3. A már elkészült omlettekre egy-két evőkanálnyi gombás tölteléket halmozunk és felcsavarjuk, mint a hígpalacsintát. Félbevágva paradicsomsalátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

2014. március 15., szombat

Egyszerű omlett

Van olyan, hogy sehogy sem jön össze az ebéd- vagy vacsorafőzés, ilyenkor hamar össze lehet dobni egy jó omlettet. Ebben ugyan van egy kiskanál liszt, de a mennyiség elenyésző, amit akár helyettesíteni is lehet alacsony szénhidrát tartalmú grahamliszttel, de ki is lehet hagyni belőle. Alíz egyszerű omlettje megjelent a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: 10 perc.

2 tojás személyenként, 1 kiskanál tejföl, 1 kiskanál liszt, pici só, 1 kiskanál olaj. 

1. A tojásokat feltörjük, ízlés szerint sózzuk, és egy tányérban a tejföllel és a liszttel nagyon habosra felverjük.
2. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a felvert tojásmasszát egyenletesen szétterítjük az alján, majd miután az egyik oldala megsült, óvatosan megfordítjuk és aranybarnára sütjük a másik felét is.

Jó tudni! 
• A tojást felhasználás előtt mindig mossuk meg, így elkerüljük a hasmenéssel járó fertőzéseket!
• A tojást legkönnyebben habverővel verhetjük fel, ennek hiányában viszont villával.
• Az omlett tetszés szerint gazdagítható reszelt sajttal, finomra vágott zöldfűszerekkel – petrezselyemzöld, gazdasszonyhagyma (snidling) –, borssal vagy piros paprikával.

Jó étvágyat!

Káposztaléleves szárított vargányával

Ízletes, hagyományos leves, ami apró változtatással, megállja helyét húsnapi levesként is eMpszi táplálkozási ajánlatában. Az apró trükk, amit "be kell vetni", hogy tökéletes húsnapi leves legyen, mindössze annyi, hogy ki kell hagyni belőle a rizst és a rántást, minden egyéb illik a képbe és lehet fogyasztani húsnapon. Alíz receptje egyébként megjelent a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: 1-1,5 óra. A hagyományos disznóvágások elmaradhatatlan toroslevese. Ilyenkor rendszerint belefőzik a levesbe a sertés agyvelőjét is, vagy külön tálalják, előzetesen kis láboskában főzve. 

Leves: 30-40 dkg sertéslapocka és bármilyen csontos sertéshús vegyesen, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 kisebb zeller, 1 kisfej hagyma, 1 maréknyi szárított vargánya, káposztalé ízlés szerint, ételízesítő, pirospaprika, só, ha nem eléggé sós a káposztalé, evőkanálnyi sertészsír. 
Gombóc: 50 dkg friss kolbászhús vagy 50 dkg darált sertéshús, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors és pirospaprika. 

1. A kockára vágott húst kevés ételízesítővel fűszerezett vízben feltesszük főni. 
2. Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldséget, a hagymát apró kockára, a gyökérzöldségeket hosszú, vékony szeletekre vágjuk. 
3. Egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a zsíron a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi zöldséget, és megpároljuk. 
4. Ha a zöldség elkészült, hozzáadjuk a húshoz, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a kolbászhúsból készített mogyoró nagyságú gombócokat. 
5. Eközben egy kis lábosban külön megfőzzük a szárított vargányát, majd azt is a leveshez adjuk. 
6. A káposztalevet előbb külön felforraljuk, majd a leveshez annyit adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. A végén sózzuk, ha nem eléggé sós a káposztalé. 

Jó tudni! 
• Aki szereti, karalábét is tehet a levesbe. 
• Egészségesebb lesz a levesünk, ha házi ételízesítővel fűszerezzük a kereskedelemben vásárolható ételízesítő helyett.

Jó étvágyat!