2014. július 25., péntek

Cukkinikéregben bundázott fasírt

A minap Zsóka mutatott egy ötletes, cukkinis ételt, húsnapra ajánlotta és biza annyira megtetszett, hogy muszáj volt elkészítenem. Az eredeti ötlet erről az orosz blogról származik, mivel a sok fázisfotó mutatja, mit, hogyan kell csinálni, még oroszul sem kell tudni ahhoz, hogy megértsük. De aki ismeri a kisbetűket is, nemcsak a nagyokat, nyugodtan nézzen körül a blogon, mert rengeteg finom étel van rajta egészséges társításban. Na, szóval, az én változatom így néz ki, tettem bele egy kis kanyart, és a kedvenc szezámmagos paníromba forgattam a cukkinikarikákat. Természetesen, ez is megjelenik közelebbről a Székely Konyhában.

Elkészítési idő: 1 óra. Kitűnő feltét, de akár előétel is lehet ünnepi alkalmakkor. 

Fasírt: 35 dkg darált hús (sertés és borjú vegyesen), 1 közepes sárgarépa, 1 tejben áztatott kicsi zsemle, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kis fej hagyma, só, bors. 
Panírozás: 1 közepes cukkini, só; 3 tojás, 2-3 evőkanál liszt; 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál szezámmag; olaj, a sütéshez. 

1. A cukkinit meghámozzuk, 1-1,5 centis karikákra vágjuk, enyhén sózzuk és felhasználásig félretesszük. A fasírthoz a zöldségeket megpucoljuk és lereszeljük. A panírozáshoz a tojást felverjük, a szezámmagot belekavarjuk zsemlemorzsába és sorrendben előkészítjük külön tálacskákban: a lisztet, a felvert tojást és a szezámmagos zsemlemorzsát. 
2. Összeállítjuk a fasírtmasszát: a darálthúshoz adjuk a tojást és a tejben áztatott zsemlét, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk. 
3. A cukkinikarikák közepét óvatosan kiszedjük és a helyét megtöltjük fasírtmasszával. 
4. Az így előkészített, fasírttal töltött cukkinikarikákat előbb lisztbe, majd tojásba, utána a szezámmagos zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát kisütjük. 
5. Tetszés szerint semleges zöldségből készült főzelékkel vagy friss salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ha fiatal a cukkini, nem szükséges meghámozni, illetve hámozhatjuk csíkosra. 
• Ha nincs cukkini, kisebb méretű tökből is elkészíthető.

Jó étvágyat!

2014. július 19., szombat

Töltött paprika gombás töltelékkel

A töltött paprika azon ételek közé tartozik, amit eMpszi táplálkozási tanácsadója szerint a szétválasztós étrendben egyik napon sem fogyaszthatunk ugyanis rizses-húsos töltelékben keveredik az állati fehérje a szénhidráttal, vagyis a cukorral. De szerencsére ennek áthidalására is van megoldás, ugyanis ha a húst gombával helyettesítjük, máris kitűnő zöldség- és tésztanapi ételt nyerünk, ráadásul, aki nem tudja, hogy gombával készült, nem veszi észre, hogy hús nincs is benne.

Elkészítési idő: 1 óra. A hagyományos töltött paprika újragondolt változata eMpszi táplálkozási tanácsadója szerint zöldség- és tásztanapra. 

5-6 kisméretű paprika, 20-30 dkg erdei gomba – rókagomba és vargánya – 1 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál olaj, 5-6 evőkanál rizs, 1 sárgarépa, só, bors, 1 tojás, 1-2 evőkanál kukoricaliszt, 1-2 szál zellerzöld, 3-4 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt. 

1. A zöldségeket megpucoljuk; a paprikákat kicsumázzuk, a hagymát kockára vágjuk, a gombát megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát hasábokra vágjuk. 
2. A hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és a saját levében puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. 
3. Miután kihűlt a gomba ledaráljuk a sárgarépával együtt, hozzáadjuk a rizst és a tojást, ha szükséges még sózzuk és borsozzuk, majd annyi kukoricalisztet adunk hozzá, hogy ne legyen híg a töltelék. Összekavarjuk. 
4. A paprikákat ezzel a töltelékkel töltjük meg úgy, hogy a közepébe ujjunkkal lyukat nyomunk. A megtöltött paprikákat a töltelékes felükkel lisztbe mártjuk, majd egy edénybe sorakoztatjuk úgy, hogy a töltelékes felük felele legyen és egymást tartsák a paprikák. 
5. Annyi forró vizet öntünk alá, amennyi a paprikák felső feléig ér, pici sót teszünk bele és lassú tűzön addig főzzük, amíg rizsszemek megfőnek. 
6. Ezzel párhuzamosan egy másik edényben kb. egy liter vízben felforraljuk a paradicsompürét a zellerzölddel, ha szükséges sózzuk. 
7. A paradicsomos levet apránként a fővő paprikához adjuk és szintén lassan összeforraljuk. 

Jó tudni! 
• A gombás töltelék sokkal lazább szerkezetű, mint a húsos változaté, ha gyorsan főzzük – lobogtatjuk a tölött paprikát – könnyen kifut a töltelék a paprikából. 
• Termesztett gombával is készülhet; illetve minél többféle gomba van benne, annál ízeletesebb lesz.

Jó étvágyat!

2014. július 15., kedd

Szezámmagos rántott karfiol salátakrumplival

Pompás vasárnapi főételként is tálalhatjuk a képen látható szezámmagos rántott karfiolt salátakrumplival. A fenti főétel nagy előnye, hogy dobozolható és akár munkahelyi ebédként is fogyasztható. Ha tehát az elkészítését mondjuk vasárnapi zöldségnapra időzítettük, érdemes annyit készíteni belőle, hogy a hétfői tésztanapra is maradjon belőle, amit majd felcsomagolhatunk magunknak munkába vinni.

Elkészítési idő: 1 óra. A kitűnő ételt akár vasárnapi ebéd főfogásaként is felszolgáhatjuk zöldség és tésztanapon. 

Szezámmagos rántott karfiol: 1 közepes karfiol, só, bors, 2 tojás 2-3 evőkanál búzacsíraőrlemény, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál szezámmag, olaj, a sütéshez. 
Salátakrumpli: 6-8 burgonya, egy nagy fej hagyma, 1 evőkanál olaj, só, bors, 2 evőkanál ecet, 2 kiskanál cukor. 

1. A karfiolt rózsáira szedjük, a burgonyát megmossuk, a hagymát megpucoljuk és tetszés szerint karikára vagy laskára vágjuk. A karfiolt enyhén sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, majd minden oldalán enyhén sózzuk, borsozzuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és félkör alakú szeletekre vágjuk. 
2. A burgonyát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk, kevés olajat öntünk rá és összeforgatjuk. 
3. Egy csészényi vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk az ecetet, összekavarjuk, majd a tálban lévő burgonyára öntjük és átforgatjuk. Amíg a karfiolt kirántjuk, a salátakrumplit hűtőben tartjuk. 
4. A tojásokat egy mélyebb tálacskában felverjük, egy tányérba lisztet teszünk, egy másik tányérban összekeverjük a zsemlemorzsát a szezámmaggal. 
5. A karfiolrózsákat előbb lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba, végül a szezámmagos zsemlemorzsába. Forró olajban minden oldalán kisütjük. 
6. A szezámmagos karfiolrózsákat tányérra tesszük, a salátakrumplit melléhalmozzuk és tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A karfiolrózsákat egyszerűbben is kiránthatjuk lisztbe tojásba forgatva, illetve a zsemlemorzsába nem muszáj a szezámmagot keverni.

Jó étvágyat!

2014. július 14., hétfő

Rántott karfiol

A karfiol nagyon változatos módon beépíthető a szétválasztós étrendbe, ugyanis készíthetünk belőle levest, kenyérre kenhető krémet, de a rakott karfiol számtalan változata is közismert. Mivel semleges zöldség egyaránt fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon. A képen is látható rántott változata lehet például köret húsok mellé húsnapon, de ugyanakkor kitűnő feltét is főzelékekhez zöldség és tésztanapon.

Elkészítési idő: 30 perc. Előételként is felszolgálható hidegtálakon nyári ünnepségeken. 

1 közepes méretű karfiol, só; illetve 2-3 tojás, bors és liszt. 

1. A karfiolt megpucoljuk, rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben meglobbasztjuk, majd leszűrjük. 
2. A tojást csipetnyi sóval és borssal felverjük, egy tálacskában előkészítjük a lisztet, a karfiolrózsákat előbb lisztbe, majd tojásba forgatjuk, végül forró olajban megsütjük. 

Jó tudni! 
• A karfiol főzőlevét ne öntsük el, felhasználhatjuk zöldségleveshez alaplének!

Jó étvágyat!

Zöldbabfőzelék gombafasírttal

Finom semleges étel, hagyományos zöldbabfőzelékkel. Ha nem fogyasztunk hozzá kenyeret, akkor akár hús- és zöldségnapon is fogyasztható, kenyérrel fogyasztva pedig kitűnő tésztanapi étel, amit akár ebédre, akár vacsorára asztalra tehetünk és a család is szeretni fogja.

Elkészítési idő: 40 perc. Ízletes, hagyományos főzelék, amit egyaránt tálalhatunk a megfelelő feltéttel hús-, zöldség- és tésztanapon. 

30-40 dkg zöldbab, 1 nagy fej hagyma, 1 nagy paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, só, ecet, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, 2-3 evőkanál olaj. 

1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk; a zöldbabot 2-3 centis darabokra tördeljük, a hagymát és a paradicsomot kockára vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. 
2. A hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot és együtt puhára pároljuk.
3. A hagymás-paradicsomos alaphoz adjuk a zöldbabot, feltöltjük annyi fővő vízzel, amennyi épp ellepi, sózzuk és puhára pároljuk. 
4. Amíg fő a zöldbab elkészítjük a rántást: az olajon zsemleszínűre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük hideg vízzel és besűrítjük vele a főzeléket. 
5. Végül kevés ecettel ízesítjük, megszórjuk petrezselyemzölddel, tálaláskor tejfölt és gombafasírtot adunk mellé. 

Jó tudni! 
• A zöldbabot mindig lobogó, forró vízzel kell felengedni, ellenkező esetben megedződik.

Jó étvágyat!

Töltött cukkini

Kitűnő, könnyű, épp az idénynek megfelelő húsnapi főétel Réka töltött cukkinija. Előnye, hogy akár előre is elkészíthető, vagyis a cukkinikat akár előző este is megtölthetjük és másnap, amíg egyébbel vagyunk elfoglalva a sütőbe tolva megsütjük. Könnyű, nyári zöldséglevessel pompás fogást tehetünk a család asztalára.

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Ízletes, nyári főétel, amit akár vendégvárónak is elkészíthetünk előre. 

2 db közepes cukkini, 30 dkg darált disznóhús, 2-3 db paradicsom, 1 paprika, 1 fej hagyma vagy 1 kötés újhagyma, 1 kis pohár tejföl, só, bors, pirospaprika, kevés reszelt sajt. 

1. A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, üvegesre pároljuk, megszórjuk pirospaprikával, sóval és borssal. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, felöntjük kevés vízzel, és puhára pároljuk. 
2. Közben a paradicsomot és a paprikát megmossuk, megpucoljuk, apróra vágjuk, a húshoz adjuk, és együtt pároljuk. 
3. A cukkiniket meghámozzuk, félbe vágjuk és a belsejüket kikaparjuk úgy, hogy kb. 1 cm-es pereme maradjon. A kikapart cukkinihúst apróra vágjuk és a húshoz adjuk. 
4. Amikor a zöldséges-húsos töltelék puhára főtt, belekavarjuk a tejfölt, és a kikapart cukkinik közepébe halmozzuk. 
5. A cukkinicsónakokat hőálló tálba tesszük, paradicsomkarikákkal és reszelt sajttal díszítjük, majd előmelegített sütőben addig sütjük, míg a cukkini is elkészül. 

Jó tudni! 
• A töltelék bármilyen otthon található zöldséggel gazdagítható, mert csak finomabb lesz tőle.

Jó étvágyat!

2014. július 11., péntek

Majonézes szegfűgomba

A különféle majonézes gombák kitűnő semleges ételek, amiket egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon. Figyeljünk azonban arra, hogy melyik napon, mivel fogyasztjuk! Húsnapon például kitűnő mártogatós lehet rántott husik mellé, de sajttal és semleges zöldségekkel is finom. Zöldségnapon kimondottan ajánlom paprika- és uborkaszeletekkel fogyasztva, de lehet mártogatni zellerszárral is, aki szereti. Tésztanapon fogyaszthatjuk akár kenyérrel is, figyeljünk viszont arra, hogy ne együnk meg ennek ürügyén egy tonna kenyeret! Tésztanapon is inkább a képen is látható fittness-kenyret javaslom.

Elkészítési idő: 40 perc. Ízletes, kenyérre kenhető finomság, amit akár reggelire, akár vacsorára fogyaszthatunk. 

30-40 dkg szegfűgomba, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 kiskanál mustár, 0,5 dl tejföl, 1 kis fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, citromlé. 

1. A szegfűgombát megpucoljuk, gyorsan átmossuk; a hagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. 
2. A szegfűgombát kevés olajon, enyhén sózva a saját levében megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. 
3. A tojássárgából az olajjal és mustárral majonézt kavarunk, hozzáadjuk a tejfölt, kevés citromlével, sóval és borssal ízesítjük. 
4. Az időközben kihűlt szegfűgombát a majonézhez keverjük, hozzáadjuk a hagymát és a petrezselyemzöldet, majd az egészet összekavarjuk. Ha szükséges sóval és borssal ízesítjük. 
5. Ropogós fitness-kenyérrel és friss paradicsommal tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ugyanilyen finom saláta készíthető laskagombából, csiperkéből, sarlós tölcsérgombából, galambgombából is vargányából is.

Jó étvágyat!

Árvalaskaleves

Ez is egy egyszerű és nagyszerű leves, amit szintén sok családban főznek a Székelyföldön. Két féle változata ismert, a böjtös - ami a képen is látható - illetve a füstölt szalonnapörcös változata. EMpszi táplálkozási tanácsadója szerint mindkettőt tésztanapon fogyasztjuk.

Elkészítési idő: 25 perc. Egyszerű és nagyszerű, épp ettől jó ez a leves. 

4-5 burgonya, maréknyi lebbencstészta, 1 fej hagyma, 1 dl tejföl, kevés olaj, pirospaprika, só, bors, ízlés szerint. 

1. A burgonyát és hagymát meghámozzuk, megmossuk; a hagymát apró-, a burgonyát nagy kockára vágjuk. 
2. A burgonyát bő vízben odatesszük főni, közben sózzuk. 
3. Ez alatt a lebbencstésztát kevés olajon világosra pirítjuk és a fővő leveshez adjuk. 
4. Amíg a lebencstésztával fő a leves, olajat hevítünk és megpirítjuk benne a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával és berántjuk vele a levest. 
5. Tálaláskor tejfölt és borsot adunk mellé. 

Jó tudni! 
• Figyeljünk arra, hogy az olaj forró legyen, amikor a hagymát beletesszük, mert nem dinsztelni kell, hanem pirítani. Ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy ne égessük meg sem a hagymát, sem a pirospaprikát. 
• Ha a pirospaprika megég, kesernyés ízt kap az étel. 
• Olaj helyett használhatunk füstölt szalonnát is. Ebben az esetben a kiolvasztott szalonnazsíron pirítjuk meg a hagymát, a szalonnapörcöket a végén adjuk a leveshez.

Jó étvágyat!

Paradicsomleves galuskával

Hamarosan lesz finom, friss kertiparadicsomból készülő házi paradicsomlé, akkor érdemes elkészíteni ezt a végtelenül egyszerű, hagyományos paradicsomlevest. Érdekessége, hogy ez a leves - noha talán évszázadok óta főzik ebben változatban a Székelyföldön - pompásan illeszkedik az eMpszi táplálkozási tanácsadója szerinti ételekhez. Tésztanapon fogyasztjuk.

Elkészítési idő: 25 perc. Gyorsan elkészíthető hagyományos leves, frissen készített paradicsomléből a legfinomabb. 

Paradicsomleves: 0,5 l paradicsomlé, 1 sárgarépa, diónyi zeller, fél paprika, 1 kisfej hagyma, só, pici cukor, csapott evőkanálnyi liszt, 1-2 evőkanál olaj. 
Galuska: 4-5 evőkanál liszt, 1 tojás. 

1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát és a paprikát apró kockára-, a sárgarépát és a zellert nagyobb kockára vágjuk. 
2. Az előkészített zöldségeket kevés olajon megdinszteljük; ha a zsírjára sült, megszórjuk liszttel, és kavargatva még egy-két percig tovább pirítjuk. 
3. Felengedjük kevés vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket. 
4. Ez alatt elkészítjük a galuskát: a lisztet a tojással összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy sem túl kemény, sem túl lágy, kanállal könnyen formázható masszát nyerjünk. 
5. A galuskatésztát forró levesbe mártott kanállal, vagy nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a fővő levesbe. 
6. Ha megfőtt a galuska, tálalhatjuk a levest. Tálaláskor adhatunk mellé cukrot. 

Jó tudni! 
• A galuska akkor főtt meg, ha feljön a fővő étel tetejére.

Jó étvágyat!

Lecsó

A lecsó olyan étel, amit a család is szívesen fogyaszt, ráadásul gyorsan elkészíthető. Akik pedig eMpszi táplálkozási tanácsadója szerint étkeznek, egyaránt fogyaszthatják zöldség- és tésztanapon. Másik előnye, hogy akár hidegen is fogyasztható, így dobozolva, a munkahelyünkre is bevihetjük.

Elkészítési idő: 30 perc. Egyszerű étel, aminek a legfőbb erénye, hogy ízletes, laktató és gyorsan elkészül. 

2 nagy fej hagyma, 2-3 paprika, 5-6 paradicsom, vizespohárnyi rizs, olaj, só, bors. 

1. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát és paprikát kockára-, a paradicsomot kisebb darabokra vágjuk. 
2. A hagymát és a paprikát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot és addig pároljuk együtt a zöldségeket, amíg puhulni kezdenek. 
3. Ez alatt a rizst pici olajon fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fővő zöldséghez. 
4. Feltöltjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, kavargatva addig forraljuk, míg zubogva fő, majd lefödjük, és nagyon lassú tűzön készre főzzük. 

Jó tudni! 

• Bármilyen rizses ételhez – hacsak a receptleírás nem rendelkezik másként – kétszer annyi vizet adunk, mint amennyi is rizs űrtartalma. Például egy vizespohárnyi rizshez két vizespohárnyi vizet.

Jó étvágyat!

Stefánia-szelet

Tökéletes húsnapi étel Krisztina ötlete alapján, ami a család húsigényét is kielégíti napokra előre. Nem kell annyi olajat használni hozzá, mint a hagyományos fasírthoz és a formázással sem kell pepecselni. Sárgarépafőzelékkel tálaljuk. 

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Gyakorlatilag ez is fasírt, csak egyben sütjük meg és rendszerint főtt tojás is van a közepében. 

0,5 kg darált hús (borjú és sertés, vegyesen), 4-5 cikk fokhagyma, 1 nyers- és 3-4 főtt tojás , só, bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 nagy fej hagyma, olaj. 

1. A hagymát és fokhagymát megpucoljuk; a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük; a fokhagymát megreszeljük vagy finomra zúzzuk; a főtt tojásokat meghámozzuk. 
2. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát és a fokhagymát, a nyers tojást, sózzuk, borsozzuk és összegyúrjuk. 
3. Egy alufóliát kiterítünk, megkenjük olajjal zsemlemorzsát szórunk rá, majd egyenletesen elegyengetjük rajta a fasírtmasszát. Közepébe sorakoztatjuk a főtt tojásokat, az alufólia segítségével felgöngyöljük. 
4. Kalács- vagy őzgerincformában kb. 45-60 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből, kicsomagoljuk, hogy a teteje megpirulhasson. 
5. Főzelékkel, vagy semleges zöldségből készül salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A fasírtmasszát nem muszáj alufúliába göngyölni ha őzgerincformában sütjük, elég ha kiolajozzuk a formát, a massza felét az aljába tesszük, rárakjuk a tojásokat és befödjük a másik felével.

Jó étvágyat!

2014. július 8., kedd

Rizzsel töltött paradicsom

Egyszerű zöldség- és tésztanapi étel Krisztinától, aki szerint paprikát, gombát és tököt is lehet tölteni ezzel a töltelékkel. Mindenképp érdemes kipróbálni!

Elkészítési idő: 40 perc. Egyszerű és ötletes tésztanapi étel, amit akár zöldségnapon is el lehet fogyasztani. 

4 nagy paradicsom, 4 evőkanál rizs, fokhagyma, ételízesítő, kevés olaj, pirospaprika, rozmaring. 

1. A paradicsomokat megmossuk, levágjuk a tetejüket (skalpjukat) és kikaparjuk a belsejüket egy tálba. A rizst bő sós vízben megfőzzük, elszűrjük, a főzőlevét megtartjuk. A fokhagymát finomra zúzzuk. 
2. A paradicsomok kikapart belsejéhez hozzáadjuk a főtt rizst, a fokhagymát, az ételízesítőt, kevés olajat, és tetszés szerint pirospaprikát meg rozmaringot. 
3. A paradicsomokat megtöltjük a rizses töltelékkel, visszatesszük a kalapjukat, beletesszük egy olajjal kikent tepsibe, majd aláöntjük a rizs főzőlevét. 
 4. Kb. 20 perc alatt sütőben átsütjük, közben többször is meglocsoljuk a lévével. 

Jó tudni! 
• Ezzel a rizstöltelékkel paprikát, tököt, gombát is lehet tölteni. 
• Aki szereti, gombát is tehet a töltelékbe és más fűszereket is használhat. 
• Fűszermennyiségben kevés sajtot is reszelhetünk a tetejükre, sőt, a család többi tagjának többet is.

Jó étvágyat!

2014. július 6., vasárnap

Szezámmagos csirkemell búzacsírás panírban

Az egyszerű rántott csirkemellet kevés szezámmaggal igazán parádés húsnapi étellé varázsolhatjuk, s hogy még "izgalmasabb" legyen a "bundáját" készíthetjük kevés búzacsíraörleménnyel. Na most ettől nem kell kétségbeesni, mert minden bióboltban lehet ilyesmit vásárolni és kitűnően helyettesíti a lisztet például panírozáskor.

Elkészítési idő: 1 óra. Pompás húsnapi fogás, friss zöldséggel, salátával kitűnő fogás, kenyeret sem kell enni hozzá. 

1 kicsontolt csirkemell, só, bors, 4-5 evőkanál búzacsíra örlemény, 2 tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 púpozott evőkanál szezámmag, olaj, a sütéshez. 

1. A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, 1-2 órát hűtőben tartjuk. 
2. A tojást felverjük egy mélyebb tálacskában; egy tányérba tesszük a bízacsírát és egy másikban összekeverjük a zsemlemorzsát a szezámmaggal. 
3. A hússzeleteket előbb a búzacsíraörleménybe forgatjuk, majd a tojásba, végül a szezámmagos zsemlemorzsába. 
4. Forró olajban a hússzeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. 
5. Sült vagy grillezett zöldséggel és sok salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A csirkemellet nem szükséges klopfolni, ugyanis nagyon hamar átsül. 
• A megsült csirkemellszeleteket szedjük konyhai törlőpapírra, hogy a fölösleges olajat felszívja. 
• Búzacsíra helyett használhatunk egyszerűen finomlisztet. 
• Ha nagyobb mennyiséget sütünk egyszerre, ajánlatos az olajat többször is kicserélni.

Jó étvágyat!

2014. július 3., csütörtök

Gombatokány brassói módra

Van az úgy, hogy nagyon megkívánunk valami régi ízet, amit a szétválasztós étrendben nem ajánlott fogyasztani. No, ilyenkor jön jól a gomba, amivel nagyanyáink még teljesen természetes módon helyettesítették, vagy pótolták a húst az ételekben. Nos, így lett a brassói aprópecsenyéből gombatokány brassói módra. Igaz az is, hogy a receptleírásban többféle gomba szerepel, mint amennyi a tányéron látható, mert ebben van ugyan kevés vargánya (hiripgomba), rizike (fenyőalja), egy kicsi őzláb és egy galambgomba, de a legtöbb benne a sarlós tölcsérgomba, vagyis tövisalja.

Elkészítési idő: 1 óra. A brassói aprópecsenye húsmentes változata, főételként vagy vacsorára tálaljuk.  
40-50 dkg gomba – vegyesen: rókagomba, vargánya, rizike, galambgomba, tölcsérgomba stb. –, 2 nagyfej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, fél dl olaj, só, bors, pirospaprika, 3-4 burgonya, illetve olaj a sütéshez. 

1. A gombát és a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk; a gombát falatnyi szeletekre, a hagymát és a fokhagymát apró, a burgonyát nagy kockára vágjuk. 
2. A hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a gombát. Összekavarjuk, sózzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a gomba megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymát és a borsot, majd még néhány percig együtt pároljuk. 
3. Amíg a gomba készül, bő olajban kisütjük a burgonykockákat, majd összekavarjuk a már kész gombatokánnyal. 
4. Paradicsomos salátával frissen tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Egyszerre csak annyit készítsünk, amennyit elfogyasztunk! Felmelegítve már nem jó, mert a burgonya megszívja magát a tokány szaftjával.

Jó étvágyat!

Francia lecsó – Ratatouille

A francia lecsó kitűnő semleges étel, olyan, amit egyaránt lehet fogyasztani hús-, zöldség- és tésztanapon. Bár, elkészítése igényel némi jártasságot, hiszen a ratatouille úgy jó, ha a zöldségek benne roppanósak, de Rita leírása annyira részletes, hogy ha mindent betartunk, siker kornázza próbálkozásunk.

Elkészítési idő: 1 óra. Kitűnő második lehet, de akár vacsorára is felszolgálhatjuk önálló fogásként. 

1 padlizsán, 1 cukkini, 1 zöldpaprika, 2 fej hagyma, 6 paradicsom, 1 dl sűrített paradicsomlé, 2 cikk fokhagyma, petrezselyemzöld, kakukkfű, só, bors, olaj. 

1. A zöldségeket megmossuk. A cukkinit meghámozzuk, a paradicsomot leforrázzuk és a héját lehúzzuk. Mindegyik zöldséget egyforma nagyságú kockákra vágjuk. 
2. Külön edényben, kevés forró olajon minden zöldséget rendre megpirítunk, utána tányérra szedjük. 
3. Egy nagyobb lábosba visszatesszük a zöldségeket, ráöntjük a paradicsomlevet, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, megszórjuk zúzott fokhagymával, és mérsékelt lángon néhány percig, óvatosan átforgatva rövid idő alatt összeforraljuk. Végül kakukkfűvel és petrezselyemzölddel ízesítjük.
4. Melegen tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A ratatouille akkor jó, ha a zöldség benne még roppanós! Figyeljünk arra, hogy az olaj, amiben pirítjuk, forró legyen, egyébként a zöldség párolódik és nem pirul. Ugyanúgy ne forraljuk sokáig a paradicsomlével sem, hogy ne főjjön meg a zöldség. 
• A ratatouille a francia konyha egyik remeke, padlizsánnal és/vagy cukkinivel készül, lényege, hogy mindig több kell legyen benne a padlizsán és/vagy a cukkini, mint a paprika. 
• A ratatouille-t mindig frissen készítjük és azonnal fogyasztjuk, nem tárolható hűtőben és nem fagyasztható, mert ezzel romlik az állaga.

Jó étvágyat!

Rongyos zöldségleves

Finom, könnyű, nyári leveske húsnapra! Olyankor érdemes készíteni, amikor sok a friss, zsenge zöldség. Érdekessége, hogy tetszés szerint alakítható egyéb zöldségek hozzáadásával vagy éppenséggel kihagyásával. Például, ha kihagyjuk belőle a tojást és a csirkehúsalaplét, egyszerű, ízletes zöldséglevest nyerünk, amit egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon. Ha a tojást rizzsel vagy krumplival helyettesítjük, akkor príma zöldség- és tésztanapi levest nyerünk. Ha levesbetétnek galuskát teszünk bele, csak tésztanapon fogyaszthatjuk. 

Elkészítési idő: 40 perc. Egyszerű, könnyű leves, amit ebben a változatában csak húsnapon fogyaszthatunk. 

1-2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 darabocska zeller, fél karalábé, fél fej karfiol, 1 kisfej hagyma, maréknyi zöldborsó, 20 dkg bármilyen erdei gomba, 2 l csirkehúsalaplé, 1 evőkanál kacsazsír, 1 tojás, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors. 

1. A zöldségeket megpucoljuk; a hagymát apró kockára, a többit pedig tetszés szerint feldaraboljuk. A gombát megpucoljuk, megmossuk és falatnyi szeletekre vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A csirkehúsalaplét felforraljuk. 
2. A kacsazsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a gyökérzöldségeket és a zöldborsót, majd addig pároljuk, amíg a zöldségek színt váltanak. 
3. Ekkor feltöltjük a forró csirkehúsalaplével, ha szükséges, még sózzuk, hozzáadjuk a rózsáira bontott karfiolt és a gombát, majd addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul benne. 
4. A tojást elkavarjuk annyira, hogy a sárgája a fehérjével egynemű masszát képezzen, de nem verjük fel habosra, majd a levest folytonosan kavargatva a tojást „belerongyoljuk” a fövő ételbe. 
5. Végül a tejfölt elkavarjuk kevés forró levessel, majd a keverékkel legírozzuk a levest. 
6. Tálaláskor gazdagon megszórjuk petrezselyemzölddel és borsot adunk mellé. 

Jó tudni! 
• A csirkehúsalaplét helyettesíthetjük csirkés húsleveskockával is. 
• A legírozás azt jelenti, hogy amint a levesbe kerül a tejfölös keverék, tovább nem forraljuk. 
• A levest tetszés szerint savanyíthatjuk is kevés citromlével.

Jó étvágyat!

2014. június 30., hétfő

Paradicsomleves grízkockával

Noha határeset ez a leves, mert tojástartalmánál fogva húsnapra sorolható, ha viszont figyelembe vesszük, hogy a paradicsomlevest sokan cukrozva szeretik, akkor szigorúan tésztanapra sorolnám. Nos, ki-ki döntse el, melyik napon fogyasztja, arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy aki húsnapon akar ilyen levest enni, az ne tegyen bele cukrot. Aki cukrozva fogyasztja, az ne készítse gyakran, de egy nyáron egy-két alkalommal ez is megehető.

Elkészítési idő: 25 perc. Gyorsan elkészíthető leves, aminek a különlegességét a levesbetét adja. 

Paradicsomleves: 0,5 l paradicsomlé, 1 sárgarépa, diónyi zeller, fél paprika, 1 kisfej hagyma, só, pici cukor, evőkanálnyi liszt, evőkanálnyi kacsazsír vagy 1-2 evőkanál olaj. 
Grízkocka: 4 tojás és 2 evőkanál gríz, kevés olaj a sütéshez. 

1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát és a paprikát apró kockára vágjuk, a többi zöldséget a reszelő nagy fokán lereszeljük. 
2. Az előkészített zöldségeket kevés kacsazsíron vagy olajon megdinszteljük; ha a zsírjára sült, megszórjuk liszttel, és kavargatva még egy-két percig tovább pirítjuk. 
3. Felengedjük kevés vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket. 
4. Amíg fő a leves, elkészítjük a grízkockát. A tojásokat felverjük, belekavarjuk a grízt, majd serpenyőbe töltve forró olajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ezután éles késsel deszkán vagy tányéron kockára vágjuk, és hozzáadjuk a fövő leveshez. 
5. Miután a grízkockát a leveshez adtuk, csak addig főzzük, amíg megszívja magát levessel. Közben igazíthatunk az ízén pici sóval és cukorral. 

Jó tudni! 
• Ha vegetáriánus is eszik a levesből, akkor kacsazsír helyett olajjal készítsük. 
• Grízkocka helyett rizzsel, galuskával vagy száraztésztával is befőzhető.

Jó étvágyat!

Kapros zölbableves sonkával


Különleges zöldbableves, amiben ötvöződik a nyár üdesége a télies füstölt hús ízével. Rita ínyenc zöldbablevese kitűnő húsnapi leves, olyan, amilyent a család is szeretni fog. 

Elkészítési idő: 50 perc. A különleges zöldbablevest húsnapon fogyasztjuk.

0,5 kg zöldbab, 20 dkg füstölt sonka, 1 dl tejföl, 1 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, kapor, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt. 

1. A zöldbabot megtisztítjuk, centis darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát megreszeljük. 
2. Forró zsírban üvegesre dinszteljük a hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldbabot és néhány percig együtt dinszteljük. 
3. A sonkát megfőzzük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. 
4. A zöldbabot felengedjük a füstölt sonka levével és puhára főzzük. 
5. Egy tálacskában elkeverjük a lisztet a tejföllel és a friss kaporral, majd a leveshez adjuk. 
6. Tálaláskor hozzáadjuk a pirított sonkát is.

Jó étvágyat!

Citromos zöldbabsaláta

A zöldpaszuly semleges zöldség, vagyis egyaránt fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon. Ráadásul épp most a szezonja, mostanság terem a kertekben, de meglehetősen olcsón vásárolható is a piacokon zöldségesnél. Ha már így van, érdemes minél többet fogyasztani belőle, s hogy ne unhassuk meg, készítsük el minél többféle módon. Például úgy, ahogy Rita készítette ezt a pompás salátát, ami rövidesen a Székely Konyhában is megjelenik. 

Elkészítési idő: 40 perc. Ínyenc saláta, amit húsnapon fogyaszthatunk ebédre vagy vacsorára. 

0,5 kg zöldbab, fél fej karfiol, 20 dkg sajt, 1 citrom, 2 cikk fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, oregánó, olaj. 

1. A zöldbabot megtisztítjuk, hosszabb darabokra tördeljük és forró vízben félpuhára főzzük. A karfiolt rózsáira szedjük, szintén megfőzzük, majd szűrőbe téve lecsepegtetjük. 
2. Egy serpenyőben olajat hevítünk és külön-külön előbb a babot, majd a karfiolt átpirítjuk. Mindkét zöldséghez egy-egy cikk szeletelt fokhagymát adunk. A babot visszatesszük a serpenyőbe, összekavarjuk a karfiollal, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel és oregánóval. Rácsavarjuk egy citrom levét, óvatosan elkeverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. 
3. A sajtot csíkokra vágjuk, majd tálalás előtt hozzáadjuk a zöldséghez.

Jó étvágyat!

2014. június 24., kedd

Karfiolleves

Már többször is említettem, hogy Rita kiválóan szétválasztózott már akkor, amikor még nem is hallott erről a típusú étkezési szokásról. A fenti képen látható pompás karfiollevesének receptje épp két évvel ezelőtt jelent meg a Székely Konyha Vegetáriánus rovatában, de mivel eMpszi táplálkozási tanácsadója szerint pompás zöldség- és/vagy tésztanapi eledel, itt is közzétesszük. 

Elkészítési idő: 30 perc. A nyári ízek egyik remek alapzöldsége a karfiol, amely sokféleképpen elkészíthető. Például készülhet belőle egy tartalmas leves. 

1 közepes fej karfiol, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 fej hagyma, 4-5 burgonya, só, bors, petrezselyemzöld, olaj. 

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a petrezselymet felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a krumplit kockára daraboljuk. 
2. A hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a sárgarépát, majd miután színt váltott, kevés vizet hozzáadva fedő alatt pároljuk. 
3. A karfiolt a petrezselyemmel és a burgonyával hideg vízben főni tesszük, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzátesszük a párolt sárgarépát, és még néhány percig együtt pároljuk. 
4. Tálalás előtt megszórjuk finomra vágott friss petrezselyemzölddel. 

Jó tudni! 
• Az ízletes levest tálaláskor tejföllel gazdagíthatjuk.

Jó étvágyat!

2014. június 22., vasárnap

Gombás töltike tormalevélben

Mielőtt végképp lejárna idén a töltikék szezonja, próbáljuk ki ezt a nagyon ízletes változatot, ami attól jó, hogy a vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják. De nem csak ők, hanem a szétválasztós étkezés követői is degeszre ehetik magukat belőle zöldség- vagy tésztanapon, hiszen semmi mást nem tartalmaz, mint gombát, rizst és sok zöldséget. Egyébként hagyományos erdélyi étel, hiszen hajdanán nagyanyáink nem csináltak nagy ügyet abból, ha éppen nem volt hús a háznál, egyszerűen helyettesítették gombával és sokféle zöldséggel.

Elkészítési idő: 1 óra. Megtévesztésig hasonlít a hússal készített töltikéhez, ebben viszont a húst gomba és egyéb zöldségek helyettesítik. 

Levelek, a burkoláshoz: 20-25 db tormalevél, só, 1-1 csokor friss kapor- és borsikafű (csombor); illetve 1 evőkanálnyi paradicsompüré. 
Töltelék: 30-40 dkg erdei gomba – rókagomba, cserepes gerebengomba, galambgomba, vargánya, őzláb, stb. -, 1 nagy fej hagyma, 1 paprika, 1 nagy sárgarépa, 10-15 dkg rizs, 3-4 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika, 1 csokor friss kapor- és borsikafű (csombor). 

1. A tormalevelek középső vastag erezetét éles késsel kivágjuk, és egy tálba halmozzuk. Eközben a kaprot és a borsikafüvet felforraljuk egy liternyi sós vízben, majd a tormalevelekre öntjük. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük róla a forrázó levet, de nem öntjük el. A nagyon hosszú tormaleveleket keresztben kettévágjuk. 
2. Elkészítjük a tölteléket. A zöldségeket és a gombát megpucoljuk; a hagymát és paprikát kockára vágjuk, a gombát feldaraboljuk, a sárgarépát nagyobb hasábokra vágjuk; a zöldfűszereket finomra aprítjuk. A hagymát és paprikát kevés olajon üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, sózzuk és lassú tűzön saját levében párolva zsírjára pirítjuk. Kihűtjük, majd a sárgarépával együtt ledaráljuk és egy tálba tesszük. A rizst pici olajon, folyton kavargatva fehéredésig pirítjuk, majd a darált gombához adjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk. 
3. A kihűlt tormaleveleket a tenyerünkben kiterítjük, a gombás töltelékből evőkanálnyit a közepébe halmozunk, majd nem túl szorosan felcsavarjuk és a két végét betürögetjük, hogy fővés közben ne folyjon ki a töltelék. 
4. Egy fazék alját kibélelünk a maradék levelekkel és az edény fala mentén körberakjuk a töltikéket, feltöltjük a forrázó lével, hogy épp lepje el, egy evőkanál paradicsompürét adunk hozzá, olajat töltünk a tetejére és lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs megfő. 
5. Tejföllel tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Tormalevél helyett tölthetjük karalábé-, rebarbara- vagy szőlőlevélbe, illetve martilapuba is. 
• Minél többféle gombát használunk a töltelékbe, annál ízletesebb lesz, de termesztett gombával is elkészíthető.
• Rizs helyett használhatunk gyöngykását, de köleskását és hajdinát is. 
• A szétválasztós étrendben zöldség- és tésztanapon fogyasztjuk.

Szezámmagos gombafasírt

Noha nem meleg az idei nyár, legalább a sok eső előcsalogatta a gombákat - legalábbis mifelénk rengeteg gombát árulnak a piacokon és forgalmasabb utcasarkokon. Ha már sok a gomba, és jól laktunk gombatokánnyal, paprikással, akkor készíthetünk fasírtot is belőle. A gomba nagy előnye a szétválasztós étrendben, hogy egyaránt fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon.

Elkészítési idő: 1 óra. A gombafasírt kitűnő feltét főzelékekhez, vagy saláták mellé. Főleg azoknak ajánljuk, akik nehezen tudják elképzelni az életet hús nélkül, ugyanis a jól elkészített gombafasírt nagyon hasonlít húsból készült párjához. 

40 dkg rókagomba, vagy más erdei gomba, 1 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 2-3 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 tojás, zsemlemorzsa, amennyit felvesz, só, bors; illetve 3 evőkanál zsemlemorzsa és 1 evőkanál szezámmag valamint olaj, a sütéshez. 

1. A gombát és a zöldségeket megpucoljuk; a hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát nagyobb hasábokra; a fokhagymacikkeket egészben hagyjuk. 
2. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk és fedő alatt addig pároljuk a saját levében, amíg zsírjára sül. Ezután kihűtjük. 
3. A megpárolt gombát a sárgarépával és a fokhagymával ledaráljuk, fűszerezzük sóval és borssal, hozzáadjuk a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható masszát nyerjünk belőle. 
4. A gombás masszából pogácsákat formázunk, meghempergetjük a szezámmagos zsemlemorzsában és forró olajban mindkét oldalán kisütjük. 
5. Melegen főzelékkel, hidegen salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ha nem pároljuk sok olajban a gombát, akkor kevesebb zsemlemorzsát kell adnunk hozzá. 
• Semleges étel, amit egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon.

Jó étvágyat!

2014. június 19., csütörtök

Lecsós zöldbabfőzelék

Jutka főzte ezt a nagyon finom főzeléket, s bár ő zöldpaszulypaprikásnak nevezi, "átkereszteltük", hogy értsék azok is, mi az, akik nem a Székelyföldön látták meg a napvilágot. Lényeg, a lényeg, ez a főzelék egy olyan étel, amit bátran fogyaszthatunk a szétválasztós étrendben mind hús-, mind zöldség- és mind tésztanapon akár egytálételként is.

Elkészítési idő: 50 perc. Ízletes, laktató főzelék, akár egytálételnek is megfelel. 

40 dkg zöldbab, 1 nagy fej hagyma, 1 paprika, 3-4 paradicsom, olaj, só, 1 babérlevél, csokornyi petrezsemzöld és zellerzöld. 

1. A zöldségeket megpucoljuk; a zöldbabot 2-3 centis darabokra törjük; a hagymát és paprikát kockára vágjuk; a paradicsomot nagyobb kockára vágjuk; a petrezselyem- és zellerzöldet finomra aprítjuk. 
2. A hagymát és a paprikát az olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot és addig pároljuk együtt, amíg kezd zsírjára sülni. 
3. Hozzáadjuk a zöldbabot, összekavarjuk, feltöltjük annyi forró vízzel, amennyi még nem lepi el teljesen. Sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul. 
4. Végül megszórjuk gazdagon finomra vágott petrezselyem- és zellerzölddel. 
5. Tálaláskor tejfölt adunk mellé. 

Jó tudni! 
• A zöldbabot mindig forró vízzel engedjük fel, ellenkező esetben megedződik.

Jó étvágyat!

2014. június 1., vasárnap

Csirkés zöldborsó

Már lehet zsenge borsót venni a piacokon, s ha már van, akkor abból érdemes csirkés zöldborsót készíteni. Kiváló húsnapi étel!

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Tartalmas egytálétel, de akár másodiknak is felszolgálhatjuk. 

30-40 dkg csirkeaprólék és belsőség, 2 csésze frissen fejtett zsengeborsó, 1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 2-3 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika. 

1. A csirkeaprólékot és a belsőséget megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. 
2. A hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk és a kacsazsíron üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a csirkeaprólékot és a belsőséget, borsozzuk, majd fedő alatt, többször is megkavarva zsírjára pirítjuk. 
3. Hozzáadjuk a frissen fejtett zsengeborsót, sózzuk, összekavarjuk és lassú tűznél, fedő alatt, időnként kevés vizet öntve alá addig pároljuk, amíg a zöldborsó megpuhul. 
4. A paradicsomokat meghámozzuk, apró kockára vágjuk, a csirkés zöldborsóhoz adjuk, majd készre főzzük az ételt. Végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. 

Jó tudni! 
• A finom egytálétel bármilyen szárnyashúsból, nyúlhúsból vagy borjúhúsból elkészíthető. 
• Amikor nincs friss zsengeborsó, akkor készíthetjük fagyaszott zöldborsóból is. 
• Aki szereti a kaprot, petrezselyemzöld helyett kaporzölddel is fűszerezheti.

Jó étvágyat!

2014. május 26., hétfő

Csirkemell zöld köpenyben

Mindem benne van ebben az ételben, ami a tavasz jellegzetessége: frissesség, szín és ízkavalkád. Egy ilyen ételt nem csak örömmel fogyaszt el az ember, de örömmel készíti is el. A húsnapi finomságot Rita készítette és receptje megjelent a Székely Konyhában

Elkészítési idő: 1 óra. Vacsorának, második fogásnak ebédhez ízes-színes összeállítás. 

1 csirkemell, 30 dkg termesztett csiperkegomba vagy friss erdei gomba, 30 dkg spenót, 2 paradicsom, majoránna, só, bors, olaj, cukor, fokhagyma. 

1. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, fűszerezzük só, bors és majoránna keverékével, majd forró olajban hirtelen kisütjük, figyelve, hogy ne száradjon ki a hús. Sütés közben egy cikk apróra vágott fokhagymát dobunk a hússzeletekre, és ha megsültek, kiszedjük, melegen tartjuk. 
2. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, abban az olajban, amiben a húst sütöttük, megdinszteljük, közben hozzáadunk egy-két cikk fokhagymát. 
3. A spenótot – néhány spenótlevél kivételével – megmossuk, és a szokásos módon főzeléket készítünk belőle. 
4. A félretett spenótleveleket egy szűrőbe tesszük, és forró gőz felett 2-3 perc alatt megpuhítjuk. Ebbe csomagoljuk a hússzeleteket, mintha kis köpenybe „bugyolálnánk”. 
5. A paradicsomokat félbe vágjuk, a belsejét kikaparjuk, és belekanalazzuk a spenótfőzeléket. 
6. A zöld köpenybe bújtatott hússzeleteket a spenótfőzelékkel töltött paradicsommal és a párolt gombával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A családnak párolt gomba helyett párolt rizst is szolgálhatunk köretként. 
• A csirkemellet vegetáriánusoknak helyettesíthetjük rántott sajttal, azt göngyölve a spenótlevélbe.

Sertéstarja szegfűgombamártással

Fejedelmi lakomát lehet csapni belőle, olyan finom ez az étel! Az elkészítése is hamar megy, hiszen a sertéshús gyorsan elkészül és a mártás is - mondhatni a gomba párolás igényel a legtöbb időt. De az is csupán annyit, hogy az alatt elkészíthető a finom epres-tárkonyos paradicsom-salsa, amit kínálunk mellé. A képen látható finomság receptjéhez az ötletet Ági gombamártásos sertéskaraja adta, aminek fűszerezésén keveset változtattam és máris új étel lett belőle. Az ínyencség, aminek receptje rövidesen megjelenik a Székely Konyhában is húsnapon fogyasztható.

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Kitűnő ínyencség, amit akár vasárnapi, akár ünnepi főételként az asztalra tehetünk. 

Párolt sertéstarja: 70-80 dkg sertéstarja, só, bors, fokhagymapor, 1 dl finom fehérbor, 1 evőkanál sertészsír. 
Szegfűgombamártás: 30-40 dkg szegfűgomba, só, 1 maréknyi friss tárkonylevél, fél kiskanál élelmiszerkeményítő, 1 dl tejföl, 0,5 dl tej, kevés olaj. 

1. A sertéstarját ujjnyi vastagra felszeleteljük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral és felhasználásig hűtőben tarjuk. 
2. A szegfűgombát megpucoljuk, kb. egy centis szárat hagyunk neki, átmossuk és szűrőkanálba téve, levét lecsepegtetjük. A friss tárkonylevelet megmossuk és finomra aprítjuk. 
3. A tarjaszeleteket forró zsíron mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk, kevés bort öntünk alá, és lassú tűzön, közben többször is pótolva az elfőtt bort, puhára pároljuk. Végül zsírjára lesütjük vigyázva, hogy ne égjen meg. 
4. Ez alatt a gombát kevés olajon enyhén sózva saját levében megpároljuk és az élelmiszerkeményítőt elkavarjuk a tejföllel és kevés tejjel. 
5. Amikor zsírjára sült a gomba, hozzáadjuk a tárkonyt, kissé megdinszteljük, feltöltjük a tejfölös habarással, ha szükséges utánsózzuk és kiforraljuk a mártást. 
6. Tálaláskor a hússzeleteket tányérra tesszük, leöntjük a mártással és epres-tárkonyos paradicsom-salsával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A szegfűgomba szárítható, télen csupán kevés vízbe kell tenni, rövid idő alatt megszívja magát vízzel és ugyanilyen mártás készíthető belőle. 
• Mártást készíthetünk hasonló módon más fűszeres gombából is. 
• A családnak nokedlit vagy krumplipürét készíthetünk mellé.

Jó étvágyat!

Szegfűgombaleves

Ízeltes leves, ami a semleges levesek kategóriájába sorolható, ugyanis, igaz, hogy húsalaplé a kiinduló alap, de attól a kevés állati fehérjétől, ami belefőtt az alaplébe, nyugodtan eltekinthetünk. Hiszen, amit még tartalmaz, az a nagyon ízletes szegfűgomba, ami nyugodtan fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon is.  A recept rövidesen megjelenik a Székely Konyhában

Elkészítési idő: 15 perc. Gyors és ízletes leves, aminek különlegessége, hogy a levesbetét benne a gomba. 

30 dkg szegfűgomba, 1 l marhahúsalaplé, 1 csokor petrezselyemzöld, pici olaj, só, bors, tejföl. 

1. A szegfűgombát megpucoljuk, kb. egy centis szárat hagyunk neki, gyorsan átmossuk; a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. 
2. Kevés olajon megdinszteljük, közben enyhén sózzuk és addig pároljuk a saját levében, amíg teljesen elpárolog a leve. 
3. A gombát a felforralt leveshez töljük, megvárjuk, míg újra felfő és hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
4. Tálaláskor tejfölt és borsot kínálunk mellé. 

Jó tudni! 
• Vegetáriánusok zöldségalaplével készíthetik el. 
• Tetszés szerint bármilyen leveszöldséggel gazdagítható, ezt azonban dinszteljük meg, mielőtt a leveshez adjuk.

Jó étvágyat!

2014. május 23., péntek

Szegfűgombapaprikás

Rengeteg a szegfűgomba, Erika barátném múlt vasárnap csak a Nyírbe sétált ki, a várostól egy köpésre és zacskónyi gombával tért haza. Amit a tányérban láttok azt a piacon vettem valamelyik szombaton és készítettem belőle egy jó paprikást pirított puliszkával. S ezt most azért jegyzem be, mert jön a hét vége, akár egy gombászó "egészségügyi sétát" is lehet szervezni - Erikával vasárnap megyek -, de akinek nem fér bele a programjába a gombászás, szombaton a piacon is vehet szegfűgombát.

Elkészítési idő: 40 perc. Igazi ínyencség a szegfűgombából készült paprikás, ami mellé puliszka dukál. Egyaránt tálalható főételként, de akár vacsorára vagy reggelire is. 

50 dkg szegfűgomba, 2 fej hagyma, só, bors, piros paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál kacsazsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, kevés tej. 

1. A szegfűgombát megpucoljuk, megmossuk; a hagymát meghámozzuk és kockára vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. 
2. A kacsazsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a gombát és többször is megkavarva, addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi. Közben sózzuk, borsozzuk. 
3. Megszórjuk liszttel, összekavarjuk, majd hozzáadjuk a kevés tejjel hígított tejfölt és kiforraljuk. 
4. Végül belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. 
5. Pirított puliszkával és salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A szegfűgombát lehetőleg szürőben, gyorsan mossuk át, mert a gomba hamar megszívja magát vízzel. 
• Puliszkával zöldség- és tésztanapon fogyaszthatjuk, de tálalhatjuk párolt vagy főtt húsok mellé is mártásként húsnapon. A gombafélék ugyanis eMpszi táplálkozási ajánlása szerint semleges ételek.

2014. május 21., szerda

Tárkonyos karalábésaláta

Zsenge karalábéból és friss sárgarépából kiváló saláta készíthető, amit egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon. Friss tárkonnyal, zöldhagymával és a különleges öntettel kiváló eledel Alíz salátája. 

Elkészítési idő: 15 perc. Kitűnő saláta, ami egyaránt fogyasztható hús-, zöldség- és tésztanapon. 

Saláta: 2 zsenge karalábé, 1 sárgarépa, 2 zöldhagyma, fél maréknyi friss tárkony. 
Öntet: 1 kiskanál méz, fél mokkáskanál só, 1 evőkanál tárkonyecet, fél dl olívaolaj, csipetnyi bors. 

1. A zöldségeket megpucoljuk; a karalábét és a sárgarépát Julienre, azaz gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd megszórjuk a finomra vágott tárkonnyal. 
2. Egy tálacskában összekavarjuk a sót a mézzel, a borssal és a tárkonyecettel, majd lassan csurgatva hozzákavarjuk az olívaolajat is. 
3. Az így előkészített öntetbe beleforgatjuk a többi hozzávalót, tálalásig hűtőben tartjuk. 

Jó tudni! 
• Gazdagíthatjuk a salátát gyufaszálnyira vágott sajttal, ebben az estben önálló fogásként is tálalhatjuk húsnapon.

Jó étvágyat!

2014. május 20., kedd

Sertéskaraj gombamártással

Egyszer egy képzőművész ismerősöm mondta: az étel ne csak finom legyen, hanem legyen szép! S milyen igaza volt! Ági pompás fogása valóban nem csak finom, hanem szép is. Ízlésesen, étvágygerjesztően tálalta, elég rápillantani, és máris beindul a nyálelválasztásunk.

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Ízletes, tartalmas húsnapi főfogás, amit akár vendégeknek is tálalhatunk. 

Gombamártás: 50 dkg csiperkegomba, 2 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, kevés olívaolaj, ételízesítő, pirospaprika, 1 evőkanál tejföl. 
Párolt sertéskaraj: személyenként 2 kis szelet sertéskaraj, só, bors, pirospaprika, kevés olaj, friss zöldség. 

1. A gombát megmossuk és felszeleteljük; a hagymát és fokhagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk. 
2. A hagymát és fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, megszórjuk kevés pirospaprikával és hozzáadjuk a szeletelt gombát. Kevés vizet öntünk alá, fűszerezzük és fedő alatt készre pároljuk. Tálaláskor egy kanál tejfölt öntünk rá. 
3. A húst felszeleteljük, befűszerezzük és kevés olajon, vízet öntve alá puhára pároljuk. 
4. A párolt karajt gombamártással tálaljuk és friss zöldségsalátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

2014. május 17., szombat

Piacolás a fogyás érdekében

A mai napot piacolással kezdtem (Alíz) és a képen látható finomságokat sikerült vennem. Ezekből jövő héten mind valami finomság lesz, olyan ami a fogyást szolgálja. Hogy mik lesznek, azt majd rendre beblogolom, de előbb lássuk, mi is van itt és mik a tervek. Először is a kedves nyárádmenti kofához mentem, tőle veszem évek óta a murkot, petrezselymet, hagymát - ezúttal zöldet vettem - karalábét, karfiolt és tököt. Most a paradicsomot is tőle vásároltam, mert nagyon dícsérte a fóliás paradicsomját és eddig még soha nem csalódtam benne. Kicsit odébb menve, örömmel konstatáltam, hogy a kedves teleormáni zöldségesek is visszatértek ezúttal illatos kerti eperrel, de volt fóliás paprikájuk is, így hát a több mint egy kiló eper mellé vettem néhány paprikát is. A tárkonyt télire vettem a sáromberki nénitől - tőle legalább 30 éve vásárolok, csak néha ravasz és ezért nem szeretek gyakran járni hozzá. Kifele jövet a piacról ott volt Árpi bácsi, a Gombakirály és naná, hogy vettem tőle egy zacskó szegfűgombát. Most egyelőre mindent szépen elpakolok a hűtőbe, a zöldpaszulyból leves lesz a mai húsnapra és a holnapi zöldségnapra, a karfiol egy részéből pedig vacsorára lesz majonézes karfiol. A többi finomság pedig egyelőre várja a sorát, de rendre mindenből lesz valami finomság.

2014. május 16., péntek

Epres gyümölcstál

Ehhez a gyümölcstálhoz sem kell recept, hiszen látszik, mi van rajta. Hozzáfűznivaló csak annyi, hogy igyekezzünk minél több idénygyümölcsöt enni addig, amíg van friss gyümölcs. Azok közül is részesítsük előnybe a hazai gyümölcsöket, hiszen ezeknek íze, illata, zamata sokkal jobb, mint a bevásárlóközpontokban kapható napot, földet nem látott műgyümölcsöknek.

Tárkonyos húsgombócleves

Pompás, tartalmas, igazi húsnapi leves Ágitól, aki szerint annyira tömör ez a leves, hogy második sem kell mellé. Nyílván, aki még másodikot igényelne mellé, azt nem beszéljük le róla, de az mindenképp valami könnyű, semleges zöldségekből készített étel legyen, esetleg kevés hússal.  

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Tartalmas, ízletes leves, ami mellé második sem kell. Természetesen, az egyáltalán nem baj, ha valami második is készül hozzá. 

Leves: 1 csomag fagyasztott vegyes zöldség vagy ennek megfelelő mennyiségű friss leveszöldség, ételízesítő, ecetes tárkony, ecet vagy citromlé, ízlés szerint, tejföl, só. 
Gombóc: 0,5 kg darált hús, 2 cikk fokhagyma, 1 tojás, só, bors, 2 evőkanál prézli. 

1. A zöldséget ételízesítős vízben feltesszük főni. 
2. Amíg a zöldség felfő elkészítjük a húsgombócot: a húst a fűszerekkel, a tojással és a prézlivel összegyúrjuk és nedves kézzel gombócokat formálunk belőle. 
3. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, a leveshez adjuk a gombócokat és készre főzzük. 
4. A tárkonyt finomra vágjuk és a citromlével vagy ecettel egyszerre a leveshez adjuk. 
5. Végül kevés levessel felhígítjuk a tejfölt és legírozzuk vele a levest.

Jó étvágyat!

2014. május 3., szombat

Gyümölcstál

Ez valóban egy olyan kép, ami felér ezer szóval. Ezt nem kell különösebben magyarázni, hogy mi,  a hozzávalókat sem kell felsorolni, hiszen látszik, mi van a tálon, ami pedig az arányokat és sorrendet illeti akár tévedhetünk is, mert attól még mindig finom az étel. Mindenképp Emese megmutatta, hogyan kell megadni a módját az étkezésnek gyümölcsnapon! Hát így!

2014. május 1., csütörtök

Sonkás nyársak majálisra

Majálison nem csak flekkent és miccset lehet sütni, hanem például ilyen nyársat is, amilyet Rita készített. Előnye, hogy rengeteg finom semleges zöldséget lehet rakni a hús közé, és jó sok finom, friss salátával igazi húsnapi eledel. A recept egyébként megjelent a Székely Konyhában is.

Elkészítési idő: 45 perc. A nyári, hétvégi kirándulásainkon a flekken, sült szalonna mellé egy kis nyárson sült is dukál. Biztos sikert aratunk vele vendégeink körében. 

8 db gomba, 1 kígyóuborka, 1 kaliforniai paprika, 1 nagyfej hagyma, 1 szál füstölt kolbász, 15 dkg szalonna, 25 dkg sonka; sasliknyárs, a tűzdeléshez. 

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát félbe, a hagymát, paprikát cikkekre, az uborkát ujjnyi szeletekre vágjuk. A sonkát és szalonnát vékony, apró szeletekre vágjuk. 
2. A sasliknyársra feltűzdeljük a hozzávalókat, tetszés szerint olyan sorrendben, hogy a húsfélét mindig zöldség kövesse. 
3. Parázson többször megforgatva készre sütjük, figyelve arra, hogy a zöldségek ne égjenek meg. 

Jó tudni! 
• Nyársat bármilyen húsból készíthetünk.

Jó étvágyat!